Književnost

Odavanjem počasti Kočiću počeo "Kočićev dan u Beogradu", održan i književni program

Odavanjem počasti Kočiću počeo "Kočićev dan u Beogradu", održan i književni program
Foto: Srna | Odavanjem počasti Petru Kočiću počeo "Kočićev dan u Beogradu"

BEOGRAD - Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu", koja se tradicionalno organizuje kao dio "Kočićevog zbora", počela je polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na grob srpskog književnika u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Cvijeće na Kočićev grob položili su predstavnici udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, koji su i organizatori manifestacije, kao i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, prenosi Srna.

Književnik Duško Petrović rekao je da je važno o Kočiću govoriti uvijek i svuda jer Srbi nemaju pisca "koji je veći slobodnik od Kočića".

"Književnik i slobodnik Petar Kočić ostavio je tako dubok trag da mi, ako ispadnemo iz tog traga, više nismo svoji", poručio je Petrović.

Ispred spomenika Petru Kočiću na Čuburi, gdje je slavni Krajišnik stanovao, prigodnim besjedama i stihovima počeo je književni dio "Kočićevog dana".

Kruna manifestacije "Kočićev dan u Beogradu", kao beogradskog dijela 59. "Kočićevog zbora", biće književno veče pod nazivom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" u Udruženju književnika Srbije.

Stihove će kazivati ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Matija Bećković, te Mirko Vuković, Radmilo Radovanović i Goran Šaula iz Republike Srpske, kao i Nenad Radenković, Aleksandra Petrović i Saša Nišavić iz Srbije.  

"Kočićev dan u Beogradu" održava se i kod spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku, blizu kojeg je slavni Krajišnik stanovao, a tradicionalno se organizuje kao dio "Kočićevog zbora", te je književni dio počeo prigodnim besjedama i stihovima pjesnika i književnika iz Republike Srpske i Srbije.

Književnik iz Republike Srpske Mirko Vuković istakao je da Kočić ima zasluženo mjesto u srpskoj književnosti i kulturi.

"Kočić jeste Krajišnik, jeste sa Zmijanja, ali on je svojim djelom i svojim likom mnogo nadrastao i nadvisio zavičajni okvir. Kočić je srpski, kao što je NJegoš srpski, kao što su svi značajni srpski književnici i uopšte umjetnici i šire od toga reperi i piloni srpske kulture i srpskog identiteta", rekao je Vuković.

Potpredsjednik Udruženja književnika Srbije, pjesnik Vidak Maslovarić rekao je da se, zajedničkim obilježavanjem "Kočićevog dana u Beogradu", pisci sa obje strane Drine, iz Srbije i Republike Srpske, na ovaj način sjećaju svog brata po peru.

On je istakao značaj njegovanja kulture sjećanja i dodao da je velika čast da udruženja književnika iz Srpske i Srbije svake godine obilježavaju "Kočićev dan" pred spomenicima postavljenim piscu u čast, od njegovog počivališta na Novom groblju u Beogradu, pa do Čuburskog parka.

Maslovarić je podsjetio da je Kočić u Beogradu i skončao svoj mukotrpni život, te da je ostavio nemjerljiv trag u srpskoj književnosti.

"Žao mi je što se savremena srpska književnost poprilično udaljava od onoga što jeste trag koji je on u književnosti ostavio, ali svako vreme nosi svoje breme, naravno i ostavlja svoj otisak", rekao je Maslovarić.

Književnik iz Republike Srpske Radmilo Radovanović istakao je da je Kočić ostavio širok trag u književnosti, ali i cijeloj srpskoj kulturi.

On je dodao da se Kočićevo vrijeme borbe za slobodu i današnje podudaraju.

Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu", koja se tradicionalno organizuje kao dio "Kočićevog zbora", počela je polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na grob srpskog književnika u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Cvijeće na Kočićev grob položili su predstavnici udruženja književnika Srbije i Srpske, koji su i organizatori manifestacije, kao i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Kruna manifestacije "Kočićev dan u Beogradu", kao beogradskog dijela 59. "Kočićevog zbora", biće večerašnje književno veče pod nazivom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" u Udruženju književnika Srbije.

Stihove će kazivati ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Matija Bećković, te Mirko Vuković, Radmilo Radovanović i Goran Šaula iz Republike Srpske, kao i Nenad Radenković, Aleksandra Petrović i Saša Nišavić iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije