Književnost

Objavljena knjiga "Slike, glasovi" Ranka Risojevića

Objavljena knjiga "Slike, glasovi" Ranka Risojevića
Foto: N.N. | Objavljena knjiga "Slike, glasovi" Ranka Risojevića

SREMSKI KARLOVCI - Nova knjiga Ranka Risojevića "Slike, glasovi", aktuelnog dobitnika međunarodne nagrade "Branko Radičević", objavljena je u izdanju "Brankovog kola", a kako je saopšteno iz Sremskih Karlovaca, osjenčena je u vremenu Ovidijevim stihom: "Čas koji je prošao više se ne može vratiti."

"Ali, srećom, može opjevati. U tome je privilegija pjesnika i njihovoga života u maternjem jeziku na kojem se apsolutna poezija jedino može i stvoriti. Prevod iliti prepjev poezije na druge jezike nešto je sasvim drugo. Potpuno zrela, iz bogatih grozdova iskustva, Risojevićeva najnovija poezija izbacuje u prvi plan istinu o ljudskoj prolaznosti, tako prisutnoj u poeziji svakog pravog pjesnika", javljeno je iz "Brankovog kola". 

Bez vječnih istina, kako je javljeno, poezija je mrtva, skoro pa dokoličarska igra.

"Zato je ova knjiga dragocjena, biblijska, u znaku zavjetne istine - da su naši dani na zemlji sjenka. Pjesnik je sveznadar života počev od djetinjstva i prvih senzacija, jakih fantazmagoričnih prizora što krunišu poeziju. Od prvih knjiga, dakle, Risojevićeva poezija  obuhvata bogat tematsko-motivski spektar počev od slika odrastanja, preko pitanja o komplementarnosti  i distinkciji duhovnog i tjelesnog, vječnog i prolaznog, do egzistencijalnih začudnosti i prizora sa čovjekom, paradoksalnim bićem u svijetu. Risojević je eklatantan primjer sudbinske posvećenosti i stvaralačkog istrajavanja sa vrhunskim rezultatima u životnoj misiji velike ljubavi što se zove književnost", saopštavaju iz "Brankovog kola".

Knjiga će biti promovisana na "Prolećnim Brankovim danima 2023" koji će trajati od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije