Književnost

Nagrada "Momčilo Tešić" banjalučkom piscu Ranku Pavloviću

Nagrada "Momčilo Tešić" banjalučkom piscu Ranku Pavloviću
Foto: Ustupljena fotografija | Nagrada "Momčilo Tešić" Ranku Pavloviću

POŽEGA - Književna nagrada "Momčilo Tešić", koju dodjeljuju književne novine "Svitak" i list za dječju književnost "Momčilo" iz Požege, za ukupno književno djelo u oblasti poezije i proze za djecu pripala je banjalučkom piscu Ranku Pavloviću.

Ovo je odlučio žiri, koji je radio u sastavu Gordana Maletić (predsjednik), Milijan Despotović i Branko Stevanović (članovi).

Takođe, oni su jednoglasno odlučili da se književna nagrada "Momčilo Tešić" za poeziju dodijeli književniku Vlasti N. Ceniću za zbirku pjesama "Čuvarkuća", objavljenu prošle godine u izdanju Kulturno-prosvetnog društva "Trorečje" i Instituta za dečju književnost Niš - Beograd.

"Savremeni srpski pisac Ranko Pavlović (Šnjegotina Gornja, kod Teslića, 1943) objavljuje dugi niz godina knjige za decu i odrasle. Kao svestran stvaralac, ogleda se u svim književnim rodovima i vrstama. U književnosti za decu naročito je poznat po bajkama i pričama, basnama, kao i muzikalnim i duhovitim stihovima", obrazložio je, između ostalog, žiri.

Žiri je dodao da Pavlovićevu književnost za djecu odlikuje vezanost podjednako za izvornu narodnu tradiciju i za sadašnji trenutak i svijet detinjstva.

"Poznat po svom istančanom jeziku i stilu, on oblikuje svoju prozu finim, maštovitim tkanjem, dobrom karakterizacijom junaka i postepenim uvođenjem fantastičnog u svet realnosti. Njegove priče za decu odlikuju elegancija i vedrina, ali i zagonetnost i iskorak ka onostranom. Ranko Pavlović izgradio je osoben, prepoznatljiv stil kojim se osvedočio kao jedan od pisaca klasične srpske književnosti", zaključuje žiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije