Književnost

Mladoj književnici "Derventsko srce": Ima 19 godina i već sedam objavljenih knjiga

Mladoj književnici "Derventsko srce": Ima 19 godina i već sedam objavljenih knjiga
Foto: Ustupljena fotografija | Mladoj književnici "Derventsko srce": Ima 19 godina i već sedam objavljenih knjiga

DERVENTA - Devetnaestogodišnja Evita Bojkovac iz Dervente počela je da piše poeziju i slika još u drugom razredu osnovne škole, a sada iza sebe ima čak sedam objavljenih knjiga i mnoštvo nagrada i priznanja.

Upravo je ova mlada Dervenćanka jedna od dobitnica nagrade "Derventsko srce", koja joj je uručena na nedavno održanoj manifestaciji koju organizuje Internacionalni multireligijski i interkulturni centar "Zajedno", a kako kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", ovo priznanje je kruna njenog dosadašnjeg rada.

"Ova nagrada mi predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, posebno jer je ovo nagrada u mom gradu. Kada dobijete podršku svojih sugrađana, to je zaista poseban osjećaj i posebna motivacija za dalje napredovanje i zato ću nastaviti da stvaram još više, bolje, sa ciljem da promovišem Derventu u najboljem svjetlu", kaže mlada književnica za "Nezavisne".

Kroz osmijeh ističe da se pisanjem bavi od drugog razreda osnovne škole, baš kao i slikanjem, a napominje da je završila i osnovnu muzičku školu, odsjek klavir.

"Za sada sam objavila šest knjiga poezije i jednu knjigu kratkih priča. Radi se o pjesmama za djecu, a bavim se različitim temama iz života i nastojim da povežem neke svakodnevne stvari sa svijetom mašte, a inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe. Sve svoje knjige sam sama ilustrovala, a radila sam ilustracije i za knjige nekih drugih autora", rekla je Evita.

Dodala je da je završila derventsku Gimnaziju, a nedavno  je upisala i Filološki fakultet u Banjaluci, Smjer njemački jezik i književnost.

"Iako sam se upisala na fakultet, ne planiram stati sa pisanjem, jer pisanje je moj život i svakako da ću nastaviti da pišem i stvaram kud god da me životni putevi odvedu. Umjetnost je sastavni dio mene i trenutno pišem nove zbirke poezije i u pripremi je zbirka šaljivih pjesama, a takođe imam i par novih priča, pa možda bude uskoro i još jedna zbirka priča" kaže ona.

Prema njenim riječima, najveća podrška u radu su joj roditelji, a kako je istakla, pogotovo otac, za koga kaže da je podržava u svemu što radi.

"Rezultat njihove podrške su moje knjige i mnogobrojna priznanja. Moje knjige mogu da se pronađu u mnogim bibliotekama širom zemlje, a mogu da se kupe i u knjižarama 'Kultura'.  Zaista je veliki broj nagrada i priznanja iza mene, a ako bih morala neke da izdvojim, to je svakako nagrada 'Pelagićev runolist', zlatna plaketa 'Musa Ćazim Ćatić', plaketa 'Sima Cucić', kao i još mnoga druga priznanja i nagrade", priča Evita i napominje da je odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske od 2019. godine upisana kao književnik u registar umjetnika.

"Moja prva zbirka je 'Leptirova čajanka' iz 2016, godinu dana kasnije nastalo je 'Ružičasto Sunce i plavi Mjesec'. Zatim slijede 'Kompozitor Mjesec' i 'Leptirov slikar' iz 2018. i 2019. godine, a prije četiri godine izašle su 'Šta su to lutke' i 'Brod po imenu mašta", dok je 2021. godine svjetlost dana ugledala i knjiga priča 'Bajka o šećernoj vuni i druge priče'.  Od kad znam za sebe, od ranog djetinjstva, uvijek sam nešto crtala i slikala, kako mi kažu, još od moje četvrte godine. Moji likovni radovi bili su pobjednici na konkursima u evropskim časopisima, a imala sam i više samostalnih izložbi još prije nego što sam se počela baviti pisanjem. Dvije su bile posebno zapažene, a to su izložbe u Derventi i Tuzli", priča Evita.

Na pitanje da li više voli književno stvaralaštvo ili slikarstvo, kroz osmijeh odgovara da ne može da izabere.

"Obje vrste umjetnosti volim podjednako i mislim da najbolje funkcionišu kada su zajedno u kombinaciji, a tu je neizostavna i muzika", zaključila je mlada književnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije