Književnost

"Mjesečina za ponijeti", novi roman Ranka Pavlovića

"Mjesečina za ponijeti", novi roman Ranka Pavlovića
Foto: Velibor Tripić | "Mjesečina za ponijeti", novi roman Ranka Pavlovića

BANJALUKA - U izdanju novosadskog "Solarisa" upravo je objavljen novi roman banjalučkog književnika Ranka Pavlovića "Mjesečina za ponijeti".

Radnja romana, kako književnik otkriva za "Nezavisne", odvija se u zimskoj noći na putu Banjaluka - Teslić - Doboj. 

"Zapravo, ona teče u podsvijesti glavnog junaka Veroslava Rakite koji, u ranoj starosti, pod visokom temperaturom, starim automobilom kreće cestom koju samo naslućuje pod debelim snijegom, da bi u Tesliću, pod gomilom trupaca, pronašao minđušu koju je, njegovom greškom, izgubila djevojčica Lidija u vrijeme kada su njih dvoje pohađali osnovnu školu", kaže Pavlović. 

Kako govori dalje, bivši nastavnik istorije, a zatim urednik fabričkog lista, na tom putu, uvjeren da je njegova supruga Radmila na neshvatljiv način tokom snježne noći otišla na Mjesec, u košmarnim mislima, razgovarajući sam sa sobom, prolazi kroz svoj život, pri čemu je nužno i oslikavanje društvenih prilika u različitim periodima. 

"Ima tu i sličica života poslije Drugog svjetskog rata, a susret sa skrpljenom četom u logoru bezumlja i odvijanje promenade srama i jada bacaju snopiće svjetla i na neke anomalije izazvane raspadom Jugoslavije i ratom koji je poslije toga uslijedio, omogućavajući stvaranje profitera i bogaćenje onih koji nikada nisu omirisali barut na ratištima... Ukratko, moglo bi se reći da sam nastojao da iz podsvijesti svog literarnog junaka izvučem osnovne niti društvene svijesti", jasan je Pavlović.

Recenziju romana napisala je Sanja Macura, profesorica na Filološkom fakultetu.

"Ovo je roman koji čitaocu donosi užitak u stilu i jeziku kakav se danas rijetko sretne. Labavo ulančane fabularne tokove na okupu drži obruč toka misli naratora. Izukrštani opiljci vremena u njegovom sjećanju tvore kaleidoskop u kojem svaki okretaj dna otvara jedan novi svijet, premješta sjećanja, likove, pejzaže, godišnja doba i decenije i sklapa ih tako da se uvijek iznova baškare pod užarenim pogledom, baš kao tijelo žedno sunca na obali koju zapljuskuju talasi mijenjajući boju od tirkiza do prozira", zapisala je, između ostalog, Macura.

Život kao tren, vječnost stisnuta u noć, fantazmagorija razlivena po stvarnosnom, precizira Macura, samo su neke od sintagmi kojima bi bilo moguće lapidarno zauzdati bogatstvo koje se obrelo u koricama ovoga rukopisa. 

"A ukrotiti ga nije moguće, baš kao što ni mašta ne trpi ulare ni amove. Ranko Pavlović iznova pokazuje da je njegova rijeka riječi u koritu snova nepresušna i da na svakom koraku i u svakom narativnom šumarku po jedan skriveni svježi izvor ima, samo ga treba naći", dodaje Macura. 

Urednik knjige je književnik Saša Radonjić.

"'Mjesečina za ponijeti' izuzetan je roman u svakom smislu. Intenzivno je poetizovan, ali u najboljem smislu tih reči. Kada sam dobio rukopis, nisam ga ispuštao iz ruku dok nisam pročitao i poslednju reč", izjavio je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije