Književnost

Međunarodni književni sureti - Banjaluka 2024. u znaku pisaca iz Kine

Međunarodni književni sureti - Banjaluka 2024. u znaku pisaca iz Kine
Foto: Ustupljena fotografija | Međunarodni književni sureti - Banjaluka 2024. u znaku pisaca iz Kine

BANJALUKA, LAKTAŠI - Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) i ove godine organizuje Međunarodne književne susrete, devete po redu, koji će se održati od 27. do 31. oktobra na više lokacija u Banjaluci, te u Laktašima.

Susreti, kao i prethodnih godina, okupljaju ugledne pisce, prevodioce i izdavače iz sa raznih strana svijeta, te  će u Banjaluku 27. oktobra doći pisci iz Kine, Rumunije, Kanade, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Crne Gore, a tradicionalno učestvuju i pisci iz Srbije i Republike Srpske.

"Suštinski cilj Međunarodnih književnih susreta je ubrzaniji razvoj i unapređenje međunarodne književne i kulturne saradnje između pisaca Republike Srpske i pisaca iz drugih država, mogućnost prevođenja djela domaćih autora na strane jezike kao i stranih na srpski jezik, čime se otvara mogućnost za značajnije prisustvo domaćeg stvaralaštva na svjetskim književnim sajmovima i forumima", navedeno je u saopštenju UK RS.

Takođe, pojašnjeno je dalje, susreti su i mjesto sveukupne srpske književne promocije, promocije ćiriličnog pisma i mjesto gdje će se napokon značajnim piscima svijeta moći na osnovu dokumentarne građe ukazati na istorijske istine o događajima sa ovih tragičnih prostora, a za koje su najčešće imali posve druge informacije u svojim medijima.

Nagrada Međunarodnih književnih susreta za cjelokupno književno i prevodilačko djelo "Otvorena knjiga" ustanovljena je 2017. godine kada je dodijeljena uglednom ruskom pjesniku i prevodiocu Vjačeslavu Kuprijanovu, 2018. godine američkom pjesniku Džonu Tejloru, 2019. godine istaknutom italijanskom pjesniku Đorđu Lingvaglosi, 2021. godine poznatoj bugarskoj pjesnikinji, Elki Njagolovoj, 2022. uglednom mađarskom pjesniku, Ištvanu Turciju, a 2023. uglednom rumunskom pjesniku, akademiku Jonu Deakoneskuu (svih šestoro proglašeni počasnim članovima UK RS).

"Tročlani žiri za nagradu 'Otvorena knjiga' u septembru mjesecu donio je jednoglasnu odluku da se nagrada za 2024. godinu dodjeli uglednom kineskom pjesniku, Leiju Pinjangu. Pjesnika Pingjanga predložilo je Udruženje pisaca Kine, a u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH. Zahvaljujući ovoj odluci, 27. oktobra u Banjaluku dolazi kineska delegacija koju čini šest članona: šef delegacije, g. Ćiu Huadong, potpredsjednik Udruženja kineskih pisaca, Lei Pingjang, pjesnik i esejista, potpredsjednik Udruženja pisaca provincije Junan; Šen Vej, pjesnik i esejista, profesor na Univerzitetu komunikacija u Žejiangu; Li Hungvej, romanopisac i pjesnik, zamjenik direktora Nacionalnog muzeja moderne kineske književnosti; Dai Veina, istraživač saradnik Kineske akademije društvenih nauka; Su Jue, osoblje Međunarodnog odjela Kineskog udruženja pisaca. Smatramo da je dodjela nagrade od posebne i političke važnosti a ne samo književne, jer Udruženje književnika Republike Srpske i Republika Srpska ovom međunarodnom nagradom stiču svoje nove ugledne pobornike i prijatelje sa svjetske književne scene", pojašnjavaju iz UK RS. 

Deveti Međunarodni književni susreti - Banjaluka 2024. biće svečano otvoreni u 27. oktobra u 19h u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

U programu će učestvovati svi gosti - Lei Pingjang, Šen Vei, Li Hongvej, Dai Veina, Ćiu Huadong (Kina), Jon Deakonesku, Kristijan Aleksandroju (Rumunija), Julijana Marinković (Sjeverna Makedonija), Katarina Mikolašova (Slovačka), Rodoljub Ćorić (Crna Gora), Ištvan Tari (Srbija/Mađarska), Zoran Jungić (Kanada/ Republika Srpska), Vera Horvat, Selimir Radulović, Vlasta Mladenović (Srbija), Jelina Đurković, Slobodan Ristović, Miladin Berić, Miodrag Hrnjez Ljumo, Aleksandra Marilović, Marko Milovanović Marun (Republika Srpska). Susrete će otvoriti gospođa Željka Stojičić, Ministar prosvjete i kulture  u Vladi Republike Srpske.

Sponzor Međunarodnh književnih susreta - Banjaluka 2024. je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije