Književnost

Kordunaši odali počast Savi Mrkalju, prosvjetitelju sa Korduna

Kordunaši odali počast Savi Mrkalju, prosvjetitelju sa Korduna
Foto: Ustupljena fotografija | Kordunaši odali počast Savi Mrkalju, prosvjetitelju sa Korduna

SOMBOR - Pjesnici, glumci, književnici i drugi stvaraoci porijeklom sa Korduna nastupili su u Kljajićevu kod Sombora u Domu kulture, koji je ovog mjeseca dobio ime Save Mrkalja, prosvjetitelja, reformatora srpskog jezika, filologa, filozofa i pjesnika.

 Rođen je 1783. godine u Sjeničaku kod Vojnića, a umro u Beču 1833. godine. On je srpskoj ćirilici podario 25 slova i bio preteča Vuku Stefanoviću Karadžiću.

"Kordunaši koji čuvaju uspomenu na Mrkalja konstantno ukazuju na njegovo veliko djelo", kaže za "Nezavisne novine" Svetozar Dančuo, novinar i publicista, uvjeren da će nazive po Savi Mrkalju dobiti i druge ustanove, škole, centri kulture i biblioteke u Srbiji. Jedina škola sa njegovim imenom postojala je do egzodusa Srba iz Krajine u Sjeničaku na Kordunu.

U Domu je izvedena monodrama "Slušaj kako govorim, Sava Mrkalj". Ovo djelo autorke Gordana Ilić Marković izveo je glumac Dejan Stojaković. Na zidu Doma kulture u Kljajićevu otkriven je i mural sa likom Save Mrkalja. Mural je rad akademskog slikara-kaligrafa Žarka Stankovića iz Paraćina.

Višesatni program završen je izložbom "Znameniti Srbi Korduna". Autor je Svetozar Dančuo. On je predstavio 32 ličnosti rođene na Kordunu. To su, osim Save Mrkalja i Dare Sekulić, Vladimir Matijević, osnivač srpskog "Privrednika", društva koje je zaslužno za školovanje više od 40.000 siromašne djece u prvoj polovini 20. vijeka, Milan Vujaklija, autor čuvenog "Rječnika stranih riječi i izraza", Sveti sveštenomučenik Branko Veljunski, Nikola Vidović, partizanski komandant koji je avgusta 1942. godine komandovao jedinicom koja je oslobodila srpsku djecu iz ustaškog logora u Jastrebarskom, Miloš Kljajić, narodni heroj po kome je nazvano mjesto Kljajićevo, Veljko Guberina, advokat i publicista, generali i publiciste Gojko Nikoliš, Pavle Jakšić i Branko Mamula, filozof Gajo Petrović, osnivač Srpske narodne odbrane u Kanadi Pero Bulat, operska pjevačica Mirjana Dančuo... Akademik prof. dr Radmila Tonković istakla je da Srbi Krajišnici imaju brojne znamenite pretke kojima treba da se ponose i koje ne smiju zaboraviti. Članovi mjesnog šahovskog kluba najavili su memorijalni turnir posvećen Savi Mrkalju.

Sjećanje na Daru Sekulić

Drugi dio programa u Kljajićevu posvećen je Dari Sekulić, znamenitoj pjesnikinji iz Kordunskog Ljeskovca.

Njene pjesme, u kojima je nadahnuto opisala Kordun i njegovo stradanje, recitovala je Bojana Vučić, pjesnikinja iz Beograda, rođena na Kordunu.

O Darinom životu i djelu govorila je profesor i akademik Radmila Tonković. Ona je opisala nekoliko događaja iz ličnog poznanstva sa pjesnikinjom u Sarajevu. U njima je Dara govorila o strahotama koje je kao dijete preživjela na Kordunu. Ustaše su poubijale njenu porodicu. Kao ratno siroče Dara je odrasla u partizanskim dječjim domovima, a školovala se u partizanskoj gimnaziji. Sugrađanima i publici predstavila se i mlada pjesnikinja Sara Novković Tepšić, porijeklom sa Korduna, koja je na "Pjesničkim danima Dare Sekulić" u Istočnom Sarajevu dobila prvu nagradu za neobjavljeni pjesnički rukopis.

Đurđevak i Rubac

U ovom programu učestvovala je ženska pjevačka grupa "Đurđevak", koja je izvela nekoliko izvornih pjesama sa Korduna.

Članice Udruženja "Rubac" pripremile su više vrsta starih i tradicionalnih jela sa Korduna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije