Književnost

Jasminka Grujić za "Nezavisne": Poezija će preživjeti, uvijek će postojati neko ko ima dušu

Jasminka Grujić za "Nezavisne": Poezija će preživjeti, uvijek će postojati neko ko ima dušu
Foto: Velibor Tripić | Jasminka Grujić za "Nezavisne": Poezija će preživjeti, uvijek će postojati neko ko ima dušu

BANJALUKA - Zbirka pjesama "Poezijo moja… igra perli" autorke Jasminke Grujić nedavno je objavljena za izdavača Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Banjaluke, a recenzent ovog djela je književnik Miladin Berić.

Zbirka obuhvata više od 30 pjesama koje su nastale prije 20 godina, uz nekoliko pjesama koje su iz sadašnjeg vremena, a kako autorka navodi pjesme nisu dopunjavane niti korigovane.

Najzaslužnije za objavljivanje zbirke, kako navodi, su njene kćerka i sestra.

"Ova zbirka je trebalo da izađe prije 20 godina, ali nije zbog tadašnjih okolnosti i manjih problema. Tako razočarana ostavila sam je sa strane i za moj 50. rođendan moja kćerka i sestra su bez mog znanja napravile verziju te zbirke. Budući da je sve već bilo uobličeno i korice napravljene, odlučili smo da zbirku i objavimo", kazala je Jasminka Grujić na početku razgovora za "Nezavisne".

Dodala je da su pjesme posvećene njenom djetinjstvu, rodnoj Piskavici, mjestu nedaleko od Banjaluke, kćerki i najvećim dijelom pokojnom mužu.

"Muža sam izgubila u ratu 1994. godine kad sam imala 20 godina i kad sam bila trudna dva i po mjeseca. Poslije sedam mjeseci se rodila moja kćerka Miladina, koja nosi ime svog oca, tako da je za mene objavljivanje ove prve zbirke puno emocija", rekla je autorka.

Ona je navela da je pored zbirke "Poezijo moja… igra perli" pokojnom mužu posebno posvetila pjesmu "Humka".

"Ko želi da zaviri u prošlo vrijeme, ne baš tako daleko, ko želi da razumije duboku emociju, kad izgubiš nekog ko ti je tad bio najvažniji u životu, kada doživiš ogromnu, filmsku ljubav i kad je izgubiš, ko želi da odgleda jedan film kroz pjesmu može da pročita zbirku i da osjeti duboke emocije tuge, nedostajanja, bola i čežnje jedne mlade osobe koja je izgubila ljubav svog života", pripovijeda Grujićeva.

Jedna od pjesama koja je nedavno nastala je "Igra perli", koja se našla i u podnaslovu ove zbirke.

"To je jedna posebna pjesma koja je posvećena mojoj kćerki. Sestra i kćerka su zapravo naslovu 'Poezijo moja' dodale to 'Igra perli', pošto ja inače volim perle, volim nakit i ima simbolike u tom smislu", rekla je autorka.

Miladin Berić je u svojoj recenziji zapisao da Jasminka Grujić piše u vezanom stihu slobodnije forme, a autorka to objašnjava spontanošću.

"Svaka pjesma nastane u momentu kad me nešto podstakne i u tom originalnom obliku i ostaje. Nekad kažem da bih više voljela da sam slikar, možda bi mi bilo lakše naslikati to što ja vidim i osjećam, nego da te emocije pretočim u stihove", objasnila je Grujićeva.

Dodala je da nije razmišljala o popularnosti i prodaji zbirke, već joj je samo bilo bitno da je objavi.

"Osjećala sam da svojim pjesmama nisam ništa dala, da sam ispala loša majka, jer nikad neće vidjeti svjetlost dana, nisam im dala ni krunu ni slavu. Mislila sam da će jednog dana moja kćerka naći sve te pjesme i možda objaviti, a mrtvi pjesnici su najbolji pjesnici", pojasnila je Grujićeva.

Navela je da ju je uvijek pokretala emocija i da sve što osjeti pretoči u stihove i pjesme.

"Da se vratim u vrijeme prije 20 godina opet bih isto pisala, opet bih isto proživjela, opet isto voljela. Svaku svoju pjesmu mogu ponovo da preživim, ništa se nije izgubilo. Kad čitam pjesme ponovo proživim emocije koje sam osjećala kad sam ih pisala", rekla je autorka.

Grujićeva je još nakon završetka Ekonomske škole 1993. godine postala član Kluba pjesnika "Matice srpske", a neke od njenih pjesama su objavljene i u časopisu "Nosorog".

"Ja sve vrijeme pišem, imam materijala za pet zbirki poezije, ali je ta finansijska strana uvijek presudna. Da finansije nisu toliki problem vjerovatno bih samo pisala, štampala, dijelila i poklanjala. Za mene je nagrada kada mi neko priđe i kaže da je plakao nad nekom pjesmom, da ga je nešto dirnulo, ali nisam sigurna da li ću nastaviti sa objavljivanjem", izjavila je Grujićeva.

Dodala je da su, pored finansija, problemi marginalizacija poezije i nedostatak čitalačke publike.

"Danas rijetko ko čita poeziju, nažalost. Moderno je vrijeme, sve je instant, neke stvari koje se prate na društvenim mrežama, skandali i rijaliti programi su interesantniji od poezije, pjesme i duboke emocije", govori autorka.

Ono što bi savjetovala mladim pjesnicima jeste da nikad ne odustanu, da prate emociju i da ne pišu komercijalno.

"Veliki slikari nikad nisu slikali razmišljajući kako će napraviti veliko djelo, već su samo izražavali svoju emociju. Emocija kad se pretvori u sliku, pjesmu, film ili priču to mora biti dobro, uvijek se vidi i prepozna. Poezija će preživjeti, jer će uvijek postojati neko ko ima dušu i ko će da je razumije", zaključila je Jasminka Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije