Književnost

"Izvlačenje drače" nova knjiga banjalučkog pisca Gorana Dakića

"Izvlačenje drače" nova knjiga banjalučkog pisca Gorana Dakića
Foto: Ustupljena fotografija | "Izvlačenje drače" nova knjiga banjalučkog pisca Gorana Dakića

BANJALUKA - Knjiga priča "Izvlačenje drače", koja nosi podnaslov "Krajiški azbučnik" Gorana Dakića, ugledala je svjetlo dana u izdanju banjalučkog "Imprimatura".

S obzirom da je ovo druga Dakićeva knjiga objavljena u dvije godine, njeno objavljivanje, pisac je šaljivo prokomentarisao na društvenim mrežama.

"'Dodatak jelima' je bio lagani prelaz iz Slavonije u Krajinu. 'Izvlačenje drače' je Krajina u potpunosti. U najkraćem: knjiga je zamišljena kao vanbračno dijete Đure Damjanovića i Josipa Pejakovića. Pokušao sam da odužim dug Krajini kao što sam prethodnim knjigama vraćao dug Slavoniji. Nadam se da sam dobro oslušnuo disanje krajiškog čovjeka. Slučajnost je namjestila tako da postanem nenamjerno klasični banjalučki pisac koji svake godine ima jednu knjigu", zapisao je Dakić.

Recenzije za knjigu napisali su profesori Filološkof fakulteta u Banjaluci Saša Šmulja i Nina Govedar, a za dizajn korica zaslužan je Nikola Prosan.

Kako kaže Šmulja, vođen umjetničkom idejom Josipa Pejakovića da riječ dâ ućutkanima i prećutanima, kao i velikom Andrićevom mudrošću da je najbolje pustiti čovjeka da priča slobodno, Goran Dakić u svojoj novoj knjizi pod naslovom "Izvlačenje drače" pomno sluša i umjetnički uobličava priče običnih ljudi, radnika i seljaka banjalučko-potkozarske regije.

"Knjiga je napisana kao 'krajiški azbučnik', to jest kao svojevrsni pojmovnik u kojem su, specifičnim jezikom, ispričane priče o životu ljudi iz ovih krajeva", dodaje Šmulja.

Nina Govedar u recenziji takođe ističe razgovorni jezik iz ove knjige.

"Govor junaka u 'Izvlačenju drače' neodoljivo je jednostavan i prijemčiv - to je svakodnevni razgovorni jezik zasićen brojnim poštapalicama, uzrečicama, sitnim i krupnim psovkama, neartikulisanim spojevima vokala koje bi bilo beskrajno teško prevesti u okvire bilo kog drugog diskursa - ono što Dakićevim likovima daje čar i autentičnost, između ostalog ostaje upravo u tim progutanim i preskočenim glasovima, slogovima, ponekad i cijelim riječima - mnogo je toga što se treba reći, a malo je vremena", zapisala je Nina Govedar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije