Književnost

Iz štampe izašla monografija o Prebilovcima

Iz štampe izašla monografija o Prebilovcima
Foto: Ustupljena fotografija | Iz štampe izašla monografija o Prebilovcima

TREBINJE - Udruženje “Ognjište” Prebilovci i Izdavačka kuća “Prometej” Novi Sad, izdali su monografiju “I ispod sive druge boje žive” koja se bavi najstradalnijim hercegovačkim selom Prebilovci.

U pitanju je zbornik radova koji je nedavno izašao iz štampe, a radila ga je grupa autora, baveći se sveobuhvatnim prikazom istorije i kulture sela Prebilovci.

Kroz osam poglavlja ovoga djela, na preko 500 stranica, čitaoci će se upoznati sa bogatom istorijom, etimologijom, narodnim predanjima, kao i sa stradanjima stanovnika ovog sela u posljednja dva rata.

Pavle Ekmečić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Ognjište" Prebilovci, kaže da je poseban akcenat stavljen na povratak prognanih i obnovu života u selu.

"Knjiga osvjetljava i one manje poznate aspekte života u ovom hercegovačkom selu, ukazujući na značaj njegovog mjesta u kolektivnom sjećanju srpskog naroda", kaže Ekmečić, objasnivši da je u knjizi sadržan i zbornik antologiju književnih djela inspirisanih Prebilovcima, te da je gotovo svaka stranica potkrepljena fotografijama.

Promocije ove monografije tek treba da se održe po Hercegovini, ali i Beogradu, Banjaluci, Podgorici, a može se kupiti u Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, u trebinjskom svetilištu Mrkonjići, te još nekim prodajnim mjestima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije