Književnost

"Ideš li, rode": Uručene Kočićeve tkanice (Foto)

"Ideš li, rode": Uručene Kočićeve tkanice (Foto)
Foto: Ustupljena fotografija | "Ideš li, rode": Uručene Kočićeve tkanice

GRADIŠKA - Povodom 120 godina od vjenčanja Milke i Petra Kočića, u Romanovcima je danas, kod crkve brvnare Svetog Nikole, održana tradicionalna kulturna manifestacija "Ideš li, rode".

Tom prilikom,  učenicima su uručene nagrade za literarno stvaralaštvo.

"Kočićeve tkanice" uručene su Tatjani Gajić iz Osnovne škole "Petar Kočić" Nova Topola za rad "Moj grad", Jeleni Sivac učenici iste škole za rad "Trešnja na ugašenom ognjištu" i Jeleni Savić iz Osnovne škole "Danilo Borković" Gradiška za rad "Krvavi božuri".

Direktor osnovne škole "Petar Kočić" Nova Topola, Radivoj Popović istakao je da održavanje manifestacije "Ideš li, rode" ima veliki značaj kako za Gradišku tako i za cijelu Republiku Srpsku jer čuva uspomenu na velikana srpske pisane riječi i narodnog tribuna Petra Kočića kao i na srpski nacionalni identitet.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici Osnovne škole "Petar Kočić" i Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić".

Milka Vukomanović i Petar Kočić tajno su se, u staroj romanovačkoj crkvi, vjenčali 18. septembra 1904. godine. Književnu manifestaciju "Ideš li, rode" organizovali su Grad Gradiška, Mjesna zajednica Romanovci, Romanovačko-mašićka parohija SPC i Javna ustanova Osnovna škola "Petar Kočić" Nova Topola.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije