Književnost

Godišnjica rođenja Branka Radičevića obilježena u Irigu

Godišnjica rođenja Branka Radičevića obilježena u Irigu
Foto: Ustupljena fotografija | Godišnjica rođenja Branka Radičevića obilježena u Irigu

IRIG - U organizaciji Prve srpske čitaonice u Irigu (1842), kako je saopšteno iz "Brankovog kola", održan je 62. Sabor bibliotekara Srema u znaku proslave 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića.

Skup su, rečeno je u saopštenju, pozdravile u ime Srpske čitaonice  i Organizacionog odbora Sabora, bibliotekarke Milica Uverić i Branislava Skoko.

"Besedu o Branku Radičeviću održao je pesnik Nenad Grujičić, predsednik 'Brankovog kola', koji je kao moto celom događaju, čuvenom Saboru biibliotekara Srema, uzeo poznati Brankov stih: 'Ao, Sremče, gujo ljuta,/ svaki junak po sto puta', što ga je uvelo u objašnjenje značenja kola u 'Đačkom rastaku', gde Branko u zajednički zagrljaj priziva ustvari Srbe iz svih oblasti, krajeva i predela na Balkanu, gde oni žive pod jarmom Turske i Austrije, i čeznu za oslobođenjem i nezavisnošću.

Grujičić je naveo podatak da je 1989. godine u Prvoj srpskoj čitaonici u Irigu primio nagradu 'Stražilovo' za knjigu ogleda, eseja i kritika 'Prokrustova postelja', objavljenu kod novosadskog izdavača 'Stražilovo', koji je ustvari bila edicija Prve srpske čitaonice,  a koju je uređivao Rade Obrenović, direktor Zmajevih Dečjih igara", saopšteno je iz "Brankovog kola". 

Tada je u publici, saopšteno je u nastavku, u prvom redu sjedio Borislav Mihajlović Mihiz, poznati književni kritičar i pisac porijeklom iz Iriga, koji će potom biti s Pekićem gost Brankovog kola (1991), a o čemu Grujičić opširno piše u prvom tomu knjige "Kolo, kolo, naokolo - Pojave i portreti".

"Grujičić je 1990. godine priredio almanah stihova 'Auh što život ušima striže', upravo  za Prvu srpsku čitaonicu u Irigu, štampan povodom dvadeset godina postojanja edicije 'Stražilovo'. Desetak godina potom, gašenjem ove edicije, Brankovo kolo će preuzeti nagradu 'Stražilovo', koju i danas dodeljuje za najbolje prve knjige poezije objavljene u Brankovom kolu, ali i za ukupani pesnički opus uglednih pesnika", javljeno je iz "Brankovog kola".

Kako je javljeno dalje, u programu 62. Sabora bibliotekara u Irigu, poslije Grujičićeve jednosatne besjede o Branku, koja je izmamila oduševljen i dug aplauz brojne publike, nastupio je Tamburaški kamerni ansambl pod upravom Zorana Bugarskog Brice izvodeći Brankove i Zmajeve pesme.

"Zatim,  glumac Milan Mića Dudić inspirativno je govorio rukovet pesama Branka Radičevića. Profesorica Marija Vučković iz biblioteke 'Dositej Obradović' iz Stare Pazove postavila je izložbu o Branku Radičeviću i predstavila istorijski kontekst, osnove Brankovog životnog puta i njegove poetike. Novu pesmu o Branku Radičeviću napisao je Todor Bjelkić, poznati poeta iz Iriga, koja će naći svoje mesto u drugom izdanju cvetnika pesama o Branku 'Ao, danče, alka si mi beo'. Zahvalnica za penzionere-bibliotekare uručena je Veri Novković, dosadašnjoj upravnici Srpske čitaonice. U rubrici 'Gost bibliotekar pisac' zapaženo je nastupio - Dejan Aleksić, o kome je govorila Ana Gvozdenović. Publika nije štedela dlanove da bi ponaosob nagradila sve učesnike na 62. Saboru bibliotekara Srema", nevedeno je u saopštenju.

Kao dar "Brankovog kola", navedeno je dalje, 62. Saboru bibliotekara Srema, to jest Prvoj srpskoj čitaonici iz Iriga pripale su nove ekskluzivne knjige naše institucije, štampane povodom velikog jubileja: Antologija "Ao, danče, ala si mi beo", cvetnik pesama posvećenih Branku - priredio Nenad Grujičić, dva toma "Kolo, kolo, naokolo" autora Nenada Grujičića, sa podnaslovima "Pojave i portreti" i "Stražilovski vremeplov: tragovi i sećanja, crtice i komentari", zbornik radova "Život pesničkog dela Branka Radičevića" (sa Okruglog stola održanog na 200. Brankov rođendan, 28. marta na "Prolećnim Brankovim danima 2024" - priredili Nenad Grujičić i Rastko Lončar, i knjiga "Sečane reči" sa septembarskim besjedama najuglednijih pjesnika i pisaca na Brankovim kolima (1972-2024) - priredili Nenad Grujičić i Rastko Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije