Književnost

Festival "Dani Danila Lazovića" u Priboju

Festival "Dani Danila Lazovića" u Priboju
Foto: Youtube / Printscreen | Festival "Dani Danila Lazovića" u Priboju

​Jedanaesti festival "Dani Danila Lazovića", pod sloganom "Govorim poeziju, čuvam kulturu!" održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture "Pivo Karamatijević" uz podršku opštine Priboj. Ovogodišnji program festivala podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Festival "Dani Danila Lazovića" posvećen je očuvanju sjećanja na lik i djelo barda srpskog glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz zemlje i regiona takmiče se u kazivanju poezije. Pobjednik osvaja nagradu "Povelja Danilo Lazović" i novčani dio nagrade koji iznosi hilljadu evra, dar Opštine Priboj.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vrijeme trajanja festivala.

"Prošle godine smo obeležili značajan jubilej, deset godina od osnivanja festivala. Obećali smo da ćemo marljivo raditi kako bi festivalski program svake godine napredovao, a publika imala priliku da uživa u raznovrsnim umetničkim ostvarenjima iz naše zemlje i regiona. U skladu sa tim, imam zadovoljstvo da vas pozovem na jedanaesti festival "Dani Danila Lazovića" rekao je Damjanović.

On dodaje da će sugrađani i gosti imati priliku da uživaju u izložbama, koncertima, dramskim minijaturama, monodramama i duodramama, kojima je, kao specifičnom pozorišnom izrazu, posvećen ovogodišnji festival.

"Do sada smo svake godine menjali krilaticu festivala. Poučeni desetogodišnjim iskustvom, željom da još snažnije popularizujemo poeziju i govorenje poezije, kao i sećanje na lik i delo Danila Lazovića, rešili smo da naš stalni moto glasi: 'Govorim poeziju, čuvam kulturu!'. Pozivam vas još jednom da prisustvujete programima i uživate u danima kulture, danima poezije, Danila, pozorišta i muzike."

Stručni žiri čine prof. dr Radovan Knežević, Ljubinka Klarić, Miloš Janković, Tatjana Bošković i Mirjana Bobić Mojsilović. Gošća glumica biće Tatjana Bošković, muzički gost Dušan Svilar i gost pjesnik Mirjana Bobić Mojsilović, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije