Književnost

Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Miodrag Ćupić"

Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Miodrag Ćupić"
Foto: Srna/Arhiva | Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Miodrag Ćupić"

PODGORICA – Jedna od najznačajnijih regionalnih književnih nagrada "Miodrag Ćupić" koja se dodjeljuje u Podgorici, jednoglasnom odlukom žirija ove godine pripala je književniku Đorđu Sladoju za roman "Riba zvana gaovica" (SKZ, Beograd, 2023).

Nagradu "Miodrag Ćupić"dodjeljuje Fondacija za književnost i kulturu "Miodrag i Branka Ćupić" iz Podgorice. Odluku je donio stručni žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Radoje Golović, predsjednik, i članovi mr Aleksandar Ćuković i Branislav Zubović.

Nagrada će književniku Đorđu Sladoju biti uručena u Podgorici u drugoj polovini septembra ove godine. Nagrada se sastoji od diplome, plakete sa likom Miodraga Ćupića, rad vajara Sveta Radovića i novčanog iznosa.

Kako u odluci navodi žiri, i Ćupić i Sladoje su pisci bogatog repertoara ali i složenog tematskog opusa.

"Ćupić, majstor priče, pred kraj života objavio je zbirku poezije, a Sladoje poslije više od dvadeset knjiga poezije koje su nagrađene najznačajnijim nagradama (Zmajeva, Dučićeva, Disova, Šantićeva, Žička hrisovulja, Izviiskra Njegoševa, Marko Miljanov, Risto Ratković, Zlatni krst kneza Lazara...), objavljuje izuzetno slojevit, majstorski napisan roman u kojem je sačuvano lirsko jezgro sa nezaobilaznom proznom imaginacijom. Ono što povezuje Ćupića i Sladoja na prvom mjestu je Andrićevska tragika, ali i dijagnoza svijeta u kome živimo. Vodeći nas kroz neveselu istoriju koju ublažava smijeh kao nasušna potreba, bez koga je teško prihvatiti i prošlost i sadašnjost, endemska vrste ribe – gaovica, koja je u nestajanju, a kojoj se pripisuju i mitska afrodizijačka sredstva, umješala se u sve oblasti života. Na ironičan način, svojstven briljantnom pjesničkom jeziku Đorđa Sladoja, ovaj roman sadrži u sebi: hroniku, pripovijedanje, esej, autobiografiju, stihove, citate, fusnote... Sveprisutna gaovica, kojoj pisac daje ljudske osobine, "ima zadatak da jednom posustalom narodu koji je digao ruke od sebe vrati vedrinu i smisao života" parodirajući ideju da čovjek po svaku cijenu bude vječno mlad", navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija, prenosi Dan.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade "Miodrag Ćupić" između ostalih su: Miro Vuksanović, Srba Ignjatović, Ranko Jovović, Ilija Lakušić, Gojko Đogo, Budimir Dubak, Bećir Vuković, Milutin Mićović, Milica Kralj, Zoran Kostić, Novica Đurić, Aleksandar Ćuković....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije