Književnost

"Dani Duška Trifunovića" od 13. do 15. septembra

"Dani Duška Trifunovića" od 13. do 15. septembra
Foto: Srna | "Dani Duška Trifunovića" od 13. do 15. septembra

PALE - Tradicionalna manifestacija "Dani Duška Trifunovića", koju u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora na Palama organizuje lokalni Kulturno-sportski centar, biće održana od 13. do 15. septembra.

Prvog dana dan manifestacije, u petak, 13. septembra, u 11.00 časova biće održan program za djecu "Djeci u čast", kada je planiran susret književnika Branka Stevanovića i Dejana Aleksića sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo.

Iz Kulturno-sportskog centra Pale saopšteno je da se program nastavlja proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi "Nek živi ljubav".

U zabavnom dijelu programa u Kultrnom-sportskom centru učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko vaspitanje.

Istog dana, u sali Kulturno-sportskog centra u 19.00 časova biće održan program za odrasle "Bukvalno tako", kao i dodjela nagrade "Duško Trifunović" za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Učesnici programa biće pisci Blagoje Baković, Milica Bakrač, Goran Vračar, Željko Pržulj, Branko Stevanović i Dejan Aleksić.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Blagoje Baković. U muzičkom dijelu programa učestvovaće profesor muzike Ivana Cerović.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 14. septembra, u 18.00 časova planirana je predstava za djecu "Hvala Vuku za azbuku" u izvođenju profesionalnog glumca i autora predstave Cvetina Aničića iz Šida.

Predstava će biti odigrana u Olimpijskom parku na Palama, a u slučaju lošeg vremena u Kulturnom centru.

Za nedjelju, 15. septembar, zakazan je koncert pjevačice Nede Ukraden sa predgrupom Nemanje Radoševića u 20.00 časova.

Koncert će biti održan u Olimpijskom parku na Palama, a u slučaju lošeg vremena u dvorani "Peki". Ulaz je besplatan.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije