Književnost

Poštanska marka s likom Branka Radičevića

Poštanska marka s likom Branka Radičevića
Foto: Ustupljena fotografija | Branko Radičević dobio poštansku markicu sa svojim likom

SREMSKI KARLOVCI - U nastavku 53. "Brankovog kola", u znaku proslave dva vijeka od rođenja Branka Radičevića, danas je u Karlovačkoj gimnaziji održana nesvakidašnja promocija.

Naime, kako je saopšteno iz "Brankovog kola", predstavljena je nova poštanska marka sa likom Branka Radičevića, a zatim promovisan zbornik radova "Život pesničkog dela Branka Radičevića". 

U programu su učestvovali Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", Adam Sofronijević, direktor RJ "Srbijamarke", Rastko Lončar i Milan Gromović, pjesnici i književni kritičari, i đaci Karlovačke gimnazije. Povodom promovisanja poštanske marke sa portretom Branka Radičevića istaknuto je da se sličan poduhvat dogodio i 1953. godine povodom stogodišnjice smrti Branka Radičevića.  

"Danas Pošta Srbije nastavlja tradiciju poštovanja pesničkog kulta Branka Radičevića i njegovog značaja u srpskom narodu, kulturi i poeziji. Adam Sofronijević nije krio oduševljenje načinom kako program teče i to u jedinstvenom ambijentu Spomen-biblioteke slavne Karlovačke gimnazije. Uporedio je značaj razvoja naših univerziteta sa razvojem i ulogom Karlovačke gimnazije u građenju prosvetnog života u Srba.

Naglasio je da poštanska marka ima amblematični značaj kao himna, grb ili izgled novčanice jedne države", rečeno je u saopštenju "Brankovog kola".

Povodom zbornika radova "Život pesničkog dela Branka Radičevića", koji su priredili Nenad Grujičić i Rastko Lonačar, Milan Gromović je naglasio da je zbornik uspješno priređen i štampan šest mjeseci poslije održanog Okruglog stola o Brankovoj poeziji koji je odžran 28. marta na "Prolećnim Brankovim danima 2024". 

Rastko Lončar je iznio svoja iskustva u priređivanju zbornika i naglasio raznovrsnost radova čiji su autori mahom mlađi stvaraoci. Naveo je značaj ovakvog projekta za vrijeme koje dolazi i izdvaja vrijednosti, skrenuvši pažnju na fotografiju spomenika Branku na koricama zbornika, koja donosi izgled biste nakon mnogo decenija. 

"Taj spomenik, rad Đorđa Jovanovića, ustaše su 1941. godine uništile na ulazu u Karlovačku gimnaziju. U zborniku se nalaze radovi uglednih književnih naučnika, stvaralaca i pesnika raznih generacija Nenada Nikolića, Antonija Z. Simića, Maje Belegišanin Ivanović, Nenada Kebare, Uroša Ristanovića, Ane M. Zečević, Danice V. Stolić, Milutina B. Đuričković, Rastka Lončara, Lazara Bukve, Ljiljane Pavlović Ćirić, Budimira Dubaka, Slavomira Gvozdenovića, Aleksandre Marilović, Dajane Petrović, Valentine Zlatanović Marković, Slađane  Milenković, Marije Dubačkić, Milana Gromovića, Bojane Kulidžan Gromović i Boška Suvajdžića", javljaju iz "Brankovog kola".

Nenad Grujičić je, pored ostalog, rekao da nas osjećaj što se javlja povodom takvog jubileja kao što su dva vijeka od Brankovog rođenja, "čini krotkima i otrežnjenima naspram inercije svakodnevnoga života, te ukazuje na našu prolaznost i smrtnost, sa kojima se usrdno moramo pokloniti i nanovo radovati neumrlome mladiću srpske poezije". 

"'Brankovo kolo' je oduvek stvaralo i emitovalo kulturne vrednosti i sadržaje, koji su decenijama afirmisali Sremske Karlovce, Stražilovo, Novi Sad i naše podneblje kao vrhunske ambleme duha", ističe Grujičić. 

Uz trud profesorica srpske književnosti Jele Marjanović i Slavice Šokica, naveli su u izvještaju "Brankovog kola", poseban ugođaj činio je nastup darovitih đaka Karlovačke gimnazije: Nikola Stajić, Jakov Ljubičić, Anja Cvijan, Teodora Silard,  Antonina Gramatčikova (na ruskom jeziku), Milica Gajić i Jovana Anđelić. 

"Oni su govorili svoju i  Brankovu poeziju, kao i pesme njemu posvećene u dugoj tradiciji pesničkog kulta. Aplauzi nisu manjkali, naprotiv, Karlovačka gimnazija je odjekivala mladošću dlanova i simfonijom zvona sa gustih crkvenih tornjeva u Brankovim Karlovcima u slavu velikog jubileja: dva veka od rođenja velikog pesnika srpskog romantizma", zaključuje se u saopštenju "Brankovog kola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije