Književnost

Besjeda Matije Bećkovića obilježila svečanu akademiju 59. "Kočićevog zbora" (VIDEO)

Besjeda Matije Bećkovića obilježila svečanu akademiju 59. "Kočićevog zbora" (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Besjeda Matije Bećkovića obilježila svečanu akademiju 59. "Kočićevog zbora" (VIDEO)

BANJALUKA – Svečana akademija povodom 59. "Kočićevog zbora" održana je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a tim povodom je književniku i akademiku Matiji Bećkoviću dodijeljena "Kočićeva nagrada", a Tamari Bilbiji, učenici 9. razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Prijedora, dodijeljena je nagrada "Zmijanjče".

"Kočićeva nagrada" se dodjeljuje za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike koje odlikuju visoke naučne, umjetničke i stručne vrijednosti u duhu Kočićevog stvaralaštva, a Matiji Bećkoviću je ovogodišnju nagradu uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Visoki sabore dopustite da vas u Banjaluci u zahvalnom besjednom slovu na Kočićevim danima oslovim Kočićevim pozdravom, kao dobitnik 'Kočićeve nagrade'. Jezik je Bog koji sve vidi, a njega ne vidi niko. Jedan od onih koji su u tog Boga ne samo verovali, nego ga znali i poznavali je Petar Kočić. Jezik je temelj svake kulture, čak i u naše vreme kad se čini da je važnije kojim jezikom govorimo nego šta govorimo", rekao je Bećković na početku besjede.

Tamara Bilbija se za pjesmu "Moja Republika Srpska" okitila nagradom "Zmijanjče", te na svečanoj akademiji Petru Kočiću u čast pročitala svoj rad.

"Svijetu koji ko zna kuda putuje poezija je potrebnija nego ikad. Pjesma "Moja Republika Srpska", pisana na tradicionalan način u himničnom tonu, u sva četiri katrena pokazuje poetesino zavidno znanje izgradnje vezanog stiha tako da se svojim pjesničkim izrazom izdvojila od drugih pjesama koje su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu", izjavio je Miladin Berić, predsjednik žirija za dodjelu nagrade "Zmijanjče".

Bogat program upotpunili su književnici Pedrag Bjelošević, Aleksandra Petrović, Nenad Radenković i Slavomir Saša Nišavić, te dramske tačke Duška Mazalice.

"Poštovaoci istine slobode i otadžbine, želim da čestitam Matiji Bećkoviću i Tamari Bilbiji i da kažem da nas je okupio jedan od najvećih sunarodnjaka sa naših prostora. Branio je prava Srba u okupiranoj zemlji, srpski jezik kojim se služio kao pisac, narodni tribun i jedno vrijeme polotičar. Kako je Vladimir Gaćinović zapisao, Petar Kočić je prvi počeo da nas izvlači iz blata u koje nas je tursko robovanje uvuklo", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Za muzički program bili su zaduženi vokalna solistkinja Danka Ilić, pijanistkinja Sonja Bobrek Savić, orkestar Srednje umjetničke škole "Vlado Milošević" pod dirigentskim vođstvom Darka Ružičića, violinistkinja Natalija Todorović i violončelistkinja Vanja Trubajić.

"Petra Kočića ove 33 godine u Republici Srpskoj slavimo na potpuno drugi način, jer ga slavimo u svojstvu državotvornosti, a prekrižili smo vrijeme u kojem je i Kočić sanjao slobodu i u kojem su nas tretirali kao pobunjenike", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Publici se obratila i Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, koja je podsjetila da je naša obaveza sačuvati lik i djelo Petra Kočića od zaborava.

"U čast Petru Kočiću svake godine se okupljamo, idemo tragom njegovih misli, koračamo osvijetljeni njegovim riječima i time dokazujemo da je prošlost utkana u sadašnjost, te da rodoljubivost ne može da izblijedi dokle god slijedimo ostavljene nam znakove", kazala je Stojičićeva.

Ona je dodala da bi više nego ikada Кočić od nas tražio da vodimo brigu o srpskom jeziku i pismu i svome identitetu, da budemo jedinstveni, da se međusobno poštujemo i uvažavamo, i da čuvamo slobodu.

"Banjaluka i Republika Srpska sa punom pažnjom obilježavaju svoje velikane. Iz tog razloga odajemo ovo poštovanje, okupljamo se svake godine da proslavimo ono što su velika nasljeđa jednog takvog velikog čovjeka", zaključila je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije