Film i serije

Završen 30. Sarajevo Film Festival: Pogledajte koji film je najbolji

Završen 30. Sarajevo Film Festival: Pogledajte koji film je najbolji
Foto: Fena | Završen 30. SFF-a: Pogledajte koji film je najbolji

Film "Tri kilometra do kraja svijeta" Emanuela Pârvua iz Rumunije dobio je nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolji igrani film na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

U završnoj večeri najveće filmske smotre u regiji, u Narodnom pozorištu večeras su uručene nagrade 'Srce Sarajeva' i najboljim režiserima, glumcima i glumicama te ekipama dugometražnih igranih, dokumentarnih, studentskih i kratkih filmova.

U kategoriji za tu prestižnu nagradu bili su kandididovani filmovi: Među bogovima, Obiteljska terapija, Arkadija, Redakcija, Selo pokraj raja, Sveti elektricitet, Velika sedmica i Majka Mara.

Članovi žirija koji su birali najbolji film bili su: Paul Schrader, Sebastian Cavazza, Una Gunjak, Juho Kuosmanen i Noomi Rapace.

Nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolju režiju osvojio je Yorgos Zois za film "Arkadija", dok su za najboljeg glumca i glumicu proglašeni Doru Bem i Anab Ahmed Ibrahim.

'Srce Sarajeva' za dokumentarni film dobio je film "Slika za pamćenje" Olge Chernykh,  a posebna nagrada žirija pripala je filmu "Ono što zahtijevamo od kipa je da se ne pomjera" Daphné Hérétakis.

Najbolji kratki film je "Odustan" Cema Demirera, a 'Srce Sarajeva' za najbolji studenski film dobio je "Miris svježe farbe" autorice Nađe Petrović, prenosi Fena.

Nagrada za ljudska prava (Human Rights Award) dodijeljena je za filmu "Tvoj život bez mene" Anne Rubi, dok je Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala Maji Doroteja Prelog za film Cent'anni.

Film za ekološku osviještenost koju finanisira UNDP-a dobio je film "Nebo iznad Zenice" režisera Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller.

Dodjelom nagrada završen je 30. Sarajevo Film Festival, na kojem je prikazano više od 250 filmova iz čitavog svijeta, a koji će sljedeće godine ući u svoju četvrtu deceniju postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije