Film i serije

U Trebinju prikazan dokumentarni film "Svjedok"

U Trebinju prikazan dokumentarni film "Svjedok"
Foto: Vesna Duka | U Trebinju prikazan dokumentarni film "Svjedok"

U Kulturnom centru Trebinje prikazan je istorijsko-dokumentarni film “Svjedok” autora Denisa Bojića, koji je svojim novim ostvarenjem dao potresnu priču o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i radu dr Zorana Stankovića, čuvenog forenzičara i patologa.

Doktor Stanković je, kako je uoči filma rekao i sam autor, radio na više od 50 masovinih grobnica i ondukovao više od 7.500 žrtava zločina, čime je i sam bio glavnim svjedokom tragičnih stradanja Srba u svim srpskim krajevima, pa i na teritoriji Trebinja i istočne Hercegovine.

“Brutalnost zločina koji su se dešavali srpskim žrtvama obdukovanim u istočnoj Hercegovini identična je onima koji su se dešavali i u Kravici, i u Mrkonjić Gradu, i u Brodu, i u Jelaćićima, tako da je stradanje na prostoru čitave Republike Srpske cjelovito i nažalost ujedinjeno i u brutalnostima, i u obimu, i svemu što se dešavalo u toku rata”, kazao je Bojić.

Izrazivši nadu da će ljudi nakon gledanja filma biti svjesniji stradanja Srba i da će te činjenice prenositi svojoj djeci, on je istakao nemjerljivi doprinos doktora Stanković I njegovih nekoliko sradnika, jer je njihov rad u stvari doprinio da se barem približno utvrde razmjere srpskog stradanja na prostoru bivše Jugoslavije.

“Njegovo iskustvo, njegovi obdukcioni nalazi i sve ono što je radio sa svojim obdukcionim timom u toku rata je nešto što je nemjerljivo značajno za srpski narod, tako da on jeste svjedok, ali i mi svi smo svjedoci svega onoga što nam je, nažalost, ostavljeno u nasljeđe, kroz dokumentaciju doktora Stankovića i kroz sve činjenice koje su vidljive i kroz institucije Republike Srpske i Srbije”, kazao je Bojić.

Iako filmom nisu obuhvaćene žrtve zločina koje su počinili Srbi, jer je doktor Stanković obdukovao tamo gdje ga zovu, a to su uglavnom bila srpska stratišta, Bojić kaže da je ovaj doktor djelovao krajnje profesionalno, obdukujući tijela ubijenih ljudi, nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Film je, od većih evrospkih gradova, već prikazan u Beču, a očekuje se njegovo prikazivanje u Parizu, Beogradu i nekim drugim gradovima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije