Film i serije

Tuzla film festival od 18. do 22. oktobra, posebno priznanje Slavku Štimcu

Tuzla film festival od 18. do 22. oktobra, posebno priznanje Slavku Štimcu
Foto: Facebook/Tuzla film festival | Tuzla film festival od 18. do 22. oktobra, posebno priznanje Slavku Štimcu

TUZLA - Tuzla film festival biće održan od 18. do 22. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla, a kako su saopštili organizatori događaj će okupiti ljubitelje filmske umjetnosti, profesionalce i mlade talente iz cijele regije.

Svečano otvaranje trinaestog izdanja festivala zakazano je za 18. oktobar u 19 časova, a publici će ovom prilikom biti predstavljen bosanskohercegovački film "Djeda Mraz u Bosni", koji je režirao Emir Kapetanović.

Ovaj ostvarenje, nastalo u režiji Vahida Durakovića i po scenariju Emira Kapetanovića, donosi uzbudljivu i emotivnu priču, a glavne uloge tumače Mirvad Kurić, Zana Marjanović i Miraj Grbić.

"Slavko Štimac, jedan od najomiljenijih glumaca bivše Jugoslavije i istaknuta ličnost u svijetu filma, dobitnik je nagrade za životno djelo na otvaranju festivala. Njegova karijera obuhvata brojne zapažene uloge koje su ostavile dubok trag u filmskoj industriji, a nagrada koju će primiti na Tuzla film festivalu predstavlja priznanje za njegov izvanredan doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije. Prisutnost Slavka Štimca na otvaranju dodatno će obogatiti ovaj događaj i pružiti priliku mladim umjetnicima da se inspirišu njegovim radom i iskustvom", saopšteno je iz organizacije Tuzla film festivala.

Tuzla film festival, kako je navedeno alje, će i ove godine ponuditi bogat program, uključujući radionice, druženja sa glumcima i rediteljima, te raznovrsne aktivnosti za sve ljubitelje filma.

"U okviru festivala, biće prikazani filmovi u šest različitih kategorija: dugometražni igrani filmovi, kratki filmovi, dokumentarni filmovi, animirani filmovi, future generation shorts, te posebni sadržaji za djecu i mlade. Najbolji film bit će nagrađen prestižnom Vilom Tuzla film festivala", pojašnjeno je dalje.

Nakon prikazivanja filmova, publiku će pozdraviti filmske ekipe, glumci, reditelji, producenti i drugi važni gosti, što će dodatno obogatiti iskustvo posjetitelja.

"Za one koji ne mogu prisustvovati uživo, dio filmskog programa biće dostupan na online platformi www.tuzlafilmfestival.com, omogućavajući svima da uživaju u čaroliji filma iz udobnosti vlastitog doma", zaključuju organizatori.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije