Film i serije

Serija "Sablja" predstavljena na Sarajevo film festivalu

Serija "Sablja" predstavljena na Sarajevo film festivalu
Foto: Youtube/Printscreen | Serija "Sablja" predstavljena na Sarajevo film festivalu

Serija "Sablja" kokreatora i koreditelja Vladimira Tagića i Gorana Stankovića predstavljena je emitovanjem prve dvije epizode na Sarajevo film festivalu (SFF).

Nakon što je "Sablja" u utorak uveče prikazana u programu "Pretpremijere" SFF-a, Tagić je danas u razgovoru na festivalskom trgu rekao da je najveći izazov u pravljenju serije bio "kako izbalanisirati činjenice sa dramskom strukturom i elementima fikcije".

"Sablja" Radio-televizije Srbije govori o okolnostima atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, a Tagić je istakao da je serija "bazirana na realnom događaju i činjenicama koje su nepobitne".

"Kroz ceo proces je bila glavna opsesija kako da sami sebe ne zarobimo u činjenicama, da ispričamo kako se sve zapravo dogodilo, a da bude uzbudljivo i nepredvidivo", naveo je Tagić, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da narativni fokus bude na fiktivnim junacima.

U seriji Đinđića igra Dragan Mićanović, a pored njega su tu i Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Zlatko Burić, Jasna Đuričić i brojni drugi glumci.

Tagić je podsjetio da je nedavno Kanski festival serija (Canneseries) uvrstio "Sablju" u svoj takmičarski program među osam svjetskih serija, gde ih je obradovala nagrada za čitav glumački ansambl.

"Tada smo shvatili da je to najbolja nagrada. Da smo dobili za režiju, za scenario, za muziku, lepo je, ali ovo je najbolji ansambl I to znači da su naši glumci bili najbolji na festivalu", rekao je Tagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije