Film i serije

Sahranjen glumac Petar Kralj

Sahranjen glumac Petar Kralj
Sahranjen glumac Petar Kralj

BEOGRAD - Pozorišni i filmski glumac Petar Kralj sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pored porodice, sahrani su prisustvovali njegovi prijatelji, brojne kolege kao i predsjednik Srbije Boris Tadić.

Od kolege su se oprostili glumci Vojislav Brajović, Bora Todorović, Nikola Simić, Nebojša Glogovac, Milena Dravić, Gorica Popović, akademik Matija Bećković i mnogi drugi.

Profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Radovan Bigović rekao je da je današnji dan bolan i sumoran za srpsku kultiru i cio narod i da će tron na kome je sjedio "čudesni Kralj" biti upražnjen.

"Prezime Kralj nikom nije priličilo kao njemu. Bio je kralj dobrote ali i pozorišne i filmske imetnosti. Sa njim je više vrijedilo provesti jedan sat nego sa nekim ljudima cio život", rekao je Bigović govoreći o Petru Kralju.

Petar Kralj umro je u 10. novembra u Beogradu, poslije teške bolesti u 71. godini.

Na ranije danas održanoj komemoraciji u Ateljeu 212, o Petru Kralju, njegovoj skromnosti, talentu i vrlinama govorili su glumice Svetlana Bojković, Gorica Popović, glumac Tihomir Stanić, dramaturg Dušan Kovačević, pozorišni reditelj i kritičar Jovan Chirilov, baletski umjetnik Konstantin Kostjukov i drugi.

Petar Kralj je bio član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umjetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Nosilac je brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno djelo.

Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine - "Živio život Tola Manojlović" Mome Dimića - još je na repertoaru Ateljea 212 i odigrana je više od 400 puta.

Odigrao je veliki broj uloga u komadima svjetske i domaće dramske baštine.

Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Poseban tretman", "Sok od šljiva", "O pokojniku sve najljepše", "Una", "Kako sam sistematski uništavan od idiota", "Boj na Kosovu", "Početni udarac"...

Poznat je i po ulogama u TV serijama "Diplomci", "Dimitrije Tucović", "Neven", "Babino unuče", "Svetozar Marković", "Portret Ilije Pijevca", "Drugarica ministarka", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Kraj dinastije Obrenović", "Gore dole", "Porodično blago", "Stižu dolari".

Petar Kralj rođen je 1941. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1968. do 1979. bio je član Ateljea 212. Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Dobio je nekoliko Sterijinih nagrada - prvu je dobio kao najbolji mladi glumac 1965. godine, nekoliko "Churana" za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, nekoliko "Zlatnih lovorovih vijenaca" na festivalu u Sarajevu, dobitnik je nagrade Narodnog pozorišta "Raša Plaović".

Prvi je dobitnik nagrade "Miloš Žutić", a primio je i nagradu "Zoranov brk", Oktobarsku nagradu grada Beograda, nagrada za životno djelo "Dobričin prsten" i "Pavle Vujisić" na Filmskim susretima u Nišu (2006), "Jazavac u džaku" na TeatarFestu u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije