Film i serije

Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala"

Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala"
Foto: Tanjug | Radošu Bajiću uručena nagrada "Kristalna koala"

BEOGRAD - Reditelju i scenaristi Radošu Bajiću uručena je danas nagrada "Kristalna koala" za najgledaniji film u okviru Srpskog filmskog festivala u Sidneju za film "Heroji Halijarda" u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Bajiću je, u Sali Makavejev, nagradu uručio ambasador Australije u Srbiji Daniel Emeri koji je istakao važnost festivala za jačanje kulturnih veza između Australijanaca i Srba.

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da nagradu za najbolji film na ovogodišnjem festivalu dobija film 'Heroji Haljarda'. Čestitam reditelju na osvojenoj nagradi za ovaj sjajan film. Imao sam zadovoljstvo da pogledam pobednički film i u potpunosti razumem zašto ga je odabrala publika u Australiji", rekao je Emeri, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, film je dirljiv i priča emotivnu i delikatnu priču o herojstvu i očaju.

"Odao bih priznanje i čestitao i producentkinji filma Jeleni Bajić-Jocić, koja je i sama bila prethodna dobitnica nagrade za film 'Led'", dodao je Emeri.

Laureat nagrade Bajić je, zahvalivši se ambasadoru, istakao da je u Australiju zaljubljen i da je još uvijek pod utiscima boravka u toj državi u kojoj je proveo 21 dan.

"Još uvek me drže snažni utisci o jednoj veličanstvenoj zemlji koja prvo fascinira prostorom i ambijentom. U Australiji sam video jednu slobodnu zemlju. Posebno je ostavila na mene utisak daljina i srpska etnička zajednica koja je jedna od najsnažnijih zajednica u celom svetu. Tamo se oseća najbolja i najpozitivnija energija gde vlada zaljubljenost u svoju naciju", smatra Bajić.

Prema njegovim riječima, organizatori festivala uspjeli su da naprave izuzetnu filmsku manifestaciju.

"Srpski filmovi na ovom festivalu pokazuju se u elitnim dvoranama i u najboljim bioskopima, sa najboljom mogućom tehnikom. Dobio sam prelepo priznanje koje već krasi našu produkciju i koji je već dobila Jelena. Zahvaljujem u svoje ime i u ime produkcije i 480 ljudi koji su potpisani na slici 'Halijarda'", kazao je, između ostalog, Bajić. 

Predstavnica festivala u Sidneju Milica Kozlina rekla je da se Festival Srpskog filma u Australiji održava 21 godinu u šest gradova

"Ovo je jedan nacionalni događaj koji se održava i u Kanaberi, Brizbejnu, Melburnu, Adelajdu i Pertu. Tokom ovih godina festival je prikazao preko 150 igranih i dokumentarnih filmova. Uglavnom smo birali filmove iz poslednje kinematografije, poslednjih ostvarenja u Srbiji", zaključila je Kozlina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije