Film i serije

Projekcije filma "Svjedok" u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Bratuncu

Projekcije filma "Svjedok" u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Bratuncu
Foto: Radio televizija Republike Srpske | Projekcije filma "Svjedok" u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Bratuncu

Nakon premijernog prikazivanja u Banjaluci, te prikazivanja u Srebrenici, film "Svjedok" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio televizije Republike Srpske (RTRS) biće prikazan večaras u manastiru Gomionica (amfitetar) kod Banjaluke sa početkom u 20 časova.

Kako je navedeno u saopštenju RTRS, nakon toga slijede dvije projekcije u opštinama u kojima je sniman film - u Mrkonjić Gradu 28. jula od 18 časova u Kulturnom centru "Petar Kočić", te u Bratuncu u Domu kulture 29. jula takođe sa početkom u 18 časova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

"Riječ je o istorijsko-dokumentarnom filmu koji govori o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije i radu patologa dr Zorana Stankovića. Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše države i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda", navedeno je u saopštenju.

Prema riječima autora Denisa Bojića,ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju i zato je neophodno da ga pogleda što više ljudi, kako činjenice o stradanju Srba ne bi bile zaboravljene dodajući da o tragičnim sudbinama članova njihovih porodica, te o ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu svjedoče brojni pripadnici srpskog naroda.

Ova epska priča je je istorijski dokument i argument koji pokazuje istinu o stradanju Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u narednom periodu film će biti prikazan u brojnim gradovima Republike Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije