Film i serije

Program filmova posvećenih Miodragu Tarani u Trebinju

Program filmova posvećenih Miodragu Tarani u Trebinju
Foto: Kulturni centar Trebinje | Program filmova posvećenih Miodragu Tarani u Trebinju

TREBINJE - U bioskopu Kulturnog centra Trebinje 11. septembra u 20 časova Kinoteka Republike Srpske organizuje program filmova posvećenih Miodragu Tarani, pioniru filmske umjetnosti Republike Srpske.

Kako javljaju iz Kulturnog centra Trebinje, Miodrag Tarana počeo je da se bavi filmom još kao srednjoškolac u rodnom Trebinju, snimajući filmove na 8-milimetarskoj filmskoj traci.

"Završio je studije arheologije u Beogradu tokom kojih se priključio Akademskom Kino Klubu. Tada se upoznao sa Mirkom Avramovićem sa kojim je realizovao film 'Od mene do tebe' (1972)", navodi se u saopštenju Kulturnog centra Trebinje.

Dodaju da je poslije studija otišao je u Sarajevo gdje je radio 15 godina kao reditelj na televiziji Sarajevo, sve do početka rata u BiH. 

"Tada je otišao na Pale, gdje je učestvovao u formiranju Srpske radio televizije (Kanala S), sadašnje Radio televizije Republike Srpske. Početkom jula 1992. godine osnovao je Javno preduzeće Republike Srpske 'Srna film' i bio njegov prvi direktor. Iz 'Srna filma', 2008. godine, nastala je Kinoteka Republike Srpske", saopšteno je iz Kulturnog centra Trebinje.

U ratnom periodu, saopštili su u nastavku, snimio je "Ljeto sam proveo" i "Mir u Janji", prve međunarodno nagrađene filmove Republike Srpske.

Ulaz na projekciju je slobodan.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije