Film i serije

Premijera filma "Sava sa zvukom opere, u tri slike"

Premijera filma "Sava sa zvukom opere, u tri slike"
Foto: Zoran Pilipović | Premijera filma "Sava sa zvukom opere, u tri slike"

GRADIŠKA - Film "Sava sa zvukom opere, u tri slike" o operskim velikanima iz Gradiške i tradiciji Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" , premijerno će biti prikazan u četvrtak, 26. septembra, u 20.30 u Kulturnom centru.

Osim Radmile Smiljanić i njenog oca Branka, po kojem Muzička škola u Gradišci nosi ime, te njenog sina Nikole Mijailovića, u filmu govore prvakinje Opere Snežanja Savičić Sekulić, Ivana Dragutinović Maričić, Nataša Jović Trivić, Dragan Stevović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta…

"Svi naši sagovornici koji su u Beogradu, Evropi i svijetu časno pronijeli ime rodnog kraja i Republike Srpske, sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem govorili su o dvojici operskih reditelja i pedagoga. To su Mladen Sabljić iz Gradiške i Borislav Popović iz Donjih Podgradaca", naglašava Bojan Vujinović, producent ovog filma, koji traje 45 minuta. Podijeljen je u tri cjeline, o Muzičkoj školi, gdje učestvuju Ivan Ristić, Minja Šukalo, Vasilije Pucar, Đorđe Kuzmanović, Miroslav Vuković i Albina Smajlović.

Druga cjelina, "Od učitelja do reditelja opera", posvećena je Borislavu Popoviću, a treća Mladenu Sabljiću, takođe operskom reditelju, i Radmili  Smiljanić, primadoni Beogradske opere. Grad Gradiška, Kulturni centar, OMŠ "Branko Smiljanić" i Radio-televizija Gradiška podržali su snimanje ovog dokumentarnog filma koji će publici pružiti uvid u život i djelo operskih velikana iz Gradiške.

Snimanje je povjereno  "Kozara filmu", a publika će imati priliku da se upozna sa jedinstvenom i bogatom tradicijom muzike u ovom gradu.

"Ovaj film pokazuje da snaga umjetnosti može promijeniti svijet. Sjećanje na velikane, na njihov talenat i posvećenost, treba da nas inspirišu da njegujemo i podržavamo umjetnost u svim njenim oblicima. Ovaj film je u biti svojevrsni testament operskim umjetnicima iz Gradiške, ponajviše Mladenu Sabljiću, koji je odrastao u Donjoj Dolini, i Borislavu Popoviću iz Donjih Podgradaca", kaže Vujinović.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije