Film i serije

Predstavljen omnibus "Tajna": Polaznici Ljetne škole oduševili interesovanjem za film

Predstavljen omnibus "Tajna": Polaznici Ljetne škole oduševili interesovanjem za film
Foto: Ana Korićanac | Predstavljen omnibus "Tajna": Polaznici Ljetne škole oduševili interesovanjem za film

BANJALUKA - Omnibus "Tajna", sastavljen od tri srednjoškolska kratkometražna filma, prikazan je u Studentskom kulturnom centru Univerziteta u Banjaluci u četvrtak naveče, a povodom završetka drugog izdanja Ljetne škole filma Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Riječ je o filmovima "Dvije istine jedna tajna", "Meni više ništa nije jasno" i "Moj prvi ožiljak", koje je tokom deset dana Ljetne škole filma pripremilo 26 srednjoškolaca iz cijele Republike Srpske, a polaznici su imali zadatak da o temi "tajna" snime kratke igrane filmove, tako da svaki od njih otkriva neku tajnu.

"Program Ljetne škole filma je zaista bio raznovrsan, od predavanja, preko vježbi, te konkretnog praktičnog dijela stvaranja filma, čista desetka za kompletnu organizaciju. Naravno, uz sve to smo se družili i stekli prijatelje za cijeli život. Naučio sam da je proces nastanka filma jedan dugotrajan i trnovit put", izjavio je Dragan Milanović, polaznik škole iz Bijeljine.

Polaznici su pohađali radionice scenarija pod mentorstvom Marija Ćuluma, radionice režije koje je vodio Gordan Matić, radionice kamere mentora Draška Gajića, za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Dragana Purković Macan, predavanja iz zvuka vodio je Igor Suzić, predavanja o montaži Aleksandar Jurić, dok je o produkciji polaznike obučavala Sonja Đurić.

"Za mene je Ljetna škola filma bila jedno nezaboravno iskustvo, koje je u potpunosti promijenilo moj pogled na svijet, a posebno na filmsku industriju. Ono što sam izdvojila za sebe kao najvažniju poruku jeste da ništa nije moguće bez  timskog rada i dobre ekipe koju povezuje jedna ideja. Svaki korak u postupku stvaranja filma je bio nov i jako koristan za mene", rekla je učenica Mišel Mišković iz Bijeljine.

Ovogodišnju Ljetnu školu filma, pored Studentskog kulturnog centra, podržala je i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, čiji je dekan Dragana Purković Macan naglasila da su srednjoškolci mnogo toga naučili i izrazila nadu da će neki od njih biti budući studenti banjalučke Akademije.

"Jako sam srećna što sam uspjela upisati dizajn zvuka na Akademiji umjetnosti i što će baš to biti moj poziv u budućnosti, a Ljetna škola filma je omogućila da otklonim sve sumnje i da se osjećam potpuno ispunjeno po pitanju te odluke", navela je Olja Babić iz Bratunca.

Pored obrazovanja iz oblasti filmske umjetnosti, ciljevi Ljetne škole filma su zainteresovati polaznike za film kao buduću profesiju, kao i obrazovanje polaznika da kao gledaoci bolje razumiju filmsku umjetnost.

"Polaznici Ljetne škole filma su imali priliku da se upoznaju sa osnovama filmske montaže, te da na primjerima iz prakse spoznaju koja je uloga montažera u radu na jednom projektu i koliko je posao montažera zaista važan u cjelokupnom procesu", izjavio je Aleksandar Jurić, mentor predavanja o montaži.

Dodao je da su polaznici pokazali izuzetno interesovanje, da su aktivno učestvovali i da imaju iznenađujuće predznanje.

"Uspjeli smo da demistifikujemo proces stvaranja kratkog filma. Zanimljivo mi je bilo što je današnjim generacijama mnogo bliži format scenarija nego, na primjer, mojoj generaciji, upravo zbog dostupnosti scenarija putem određenih internetskih baza, tutorijala za pisanje i online literature", rekao je Mario Ćulum, mentor na predavanjima scenarija.

Prema riječima Anje Ilić, direktorice Audio-vizuelnog centra, polaznici su se tokom rada dotakli svih sektora i uspjeli da osjete kako funkcioniše filmski set.

"Polaznici su mentore oduševili znanjem, ozbiljnošću i iskazanim interesovanjem. Kao organizatori želimo da zahvalimo polaznicima, njihovom starješini, kao i njihovim roditeljima na iskazanom povjerenju, te mentorima na predanosti i posvećenosti polaznicima, te našim partnerima čija podrška nam mnogo znači. S nestrpljenjem očekujemo narednu Ljetnu školu filma", navela je Ilićeva, koja je svim polaznicima uručila po diplomu za učešće na Ljetnoj školi filma.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, pojasnila je da je ova škola dobar projekat kojim se afirmišu mladi stvaraoci i preko koje se otkrivaju novi talenti u dramskoj i vizuelnoj umjetnosti.

"Učenici će kroz rad na pripremi filma do premijere steći iskustva i naučiti nove vještine, a na taj način ćemo kao rezultat imati aktivnu publiku, što nam je zaista potrebno", zaključila je Đakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije