Film i serije

Politički triler o ubistvu Đinđića: Televizijska premijera "Sablje" 2. novembra

Politički triler o ubistvu Đinđića: Televizijska premijera "Sablje" 2. novembra
Foto: This and That Productions | Politički triler o ubistvu Đinđića: Televizijska premijera "Sablje" 2. novembra

BEOGRAD - Serija "Sablja" koja govori o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića televizijsku premijeru imaće na Prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS 1) 2. novembra od 20 časova.

Držeći se faktografije, ali uz umjetničku slobodu, kreatori serije Vladimir Tagić i Goran Stanković, saopšteno je sa RTS, potrudili su se da daju presjek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvjesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.

"Istovremeno, serija prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica, ali i fiktivne likove - mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijske inspektore Borisa Rakića i Ljubu Vasiljevića, angažovane u istrazi, kao i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića", pojašnjeno je dalje.

This and That Productions
This and That Productions

Kada je o likovima i predstavljenim događajima riječ, autori ističu da je u pitanju "dramska interpretacija stvarnih događaja - plod mašte i kreativne slobode autora."

"Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu. Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima. Svakako će biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rubrikama od politike do crne hronike", navodi se u saopštenju.

Ovaj politički triler je pored beogradske premijere imao projekcije i na Sarajevo film festivalu (SFF), kao i na festivalu u Leskovcu.

U Kanu je nagrađena za najbolju glumačku interpretaciju čitavog ansambla, a u Brnu, na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi - "Serial killer", osvojila je glavnu nagradu.

This and That Productions
This and That Productions

Serija je prikazana i na festivalu srpskog filma "Orfelin" u Vašingtonu (20. do 24. oktobar), a vijedće je i publika u Estoniji na festivalu "Talinn Black Nights" (8. do 24. novembar).

Uloge u seriji tumače Dragan Mićanović, Ljubomir Bandović, Milica Gojković, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Jasna Đuričić, Zlatko Burić, Bojan Navojec, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Muhamed Hadžović, Nenad Heraković, Marko Gizdavić, Jasmin Geljo, Dubravka Kovjanić, Marko Marković, Marko Grabež, Goran Radaković, Marija Škaričić, Milica Filić, Vahid Džanković, Bojan Žirović, Bojan Krivokapić, Peđa Marjanović, Srđan Miletić, Lina Teodorovi i drugi.

"Sablja" je nastala u produkciji Radio-televizije Srbije, This and That Productionsa i Agitpropa, a osam epizoda serije biće emitovano svakog vikenda od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije