Film i serije

Počeli Dani Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz na filmove besplatan

Počeli Dani Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz na filmove besplatan
Foto: Ustupljena fotografija | Počeli Dani Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz na filmove besplatan

SARAJEVO - Dokumentarnim filmom "Dosje Labudović: Nesvrstani" rediteljke Mile Turajlić u srijesu uveče počeli su Dani Vijeća Evrope u sarajevskom kinu Meeting Point.

Program organizuje Ured Vijeća Evrope u Sarajevu u partnerstvu sa kinom Meeting Point Sarajevo, a povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope. 

"Sve filmove koje prikazujemo na Danima Vijeća Evrope režirale su žene, a među njima su višestruko nagrađivana ostvarenja autorica Mile Turajlić, Une Gunjak i Maren Ade. Filmovi su nastali u koprodukciji s Eurimagesom, fondom Vijeća Evrope za podršku evropskom filmskom stvaralaštvu, i obrađuju različite teme. Prije svake projekcije prikazat ćemo i kratki film o Vijeću Evrope koji će na zanimljiv način pokazati onima koji možda ne znaju razliku između Evropske unije i Vijeća Evrope", kazala je Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Dani Vijeća Evrope traju do 31. maja, te će večeras publici biti predstavljen film "Ekskurzija" Une Gunjak, a sutra "Toni Erdmann" Maren Ade.

Projekcije počinju u 19 časova, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka filma u kinu Meeting Point.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije