Film i serije

Omaž kinematografiji Miodraga Tarane u Palama

Omaž kinematografiji Miodraga Tarane u Palama
Foto: Ustupljena fotografija/Kinoteka Republike Srpske | Omaž kinematografiji Miodraga Tarane u Palama

PALE - Retrospektiva filmova Miodraga Tarane, pionira filmske umjetnosti Republike Srpske, biće održan 26. septembra u Kulturnom centru Pale, s početkom u 19 časova, u sklopu programa "Dani evropske baštine" koji organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Kinoteke Republike Srpske, Tarana je počeo da se bavi filmom još kao srednjoškolac u rodnom Trebinju, snimajući filmove na 8-milimetarskoj filmskoj traci.

"Završio je studije arheologije u Beogradu tokom kojih se priključio Akademskom kino klubu. Tada se upoznao sa Mirkom Avramovićem sa kojim je realizovao film 'Od mene do tebe'", saopštili su organizatori.

Poslije studija Tarana je otišao u Sarajevo, gdje je radio 15 godina kao reditelj na Televiziji Sarajevo, sve do početka sukoba u Bosni i Hercegovini.

"Tada je otišao u Pale, gdje je učestvovao u formiranju Srpske radio-televizije (Kanala S), sadašnje Radio-televizije Republike Srpske. Početkom jula 1992. godine je osnovao Javno preduzeće Republike Srpske 'Srna film', čiji je bio prvi direktor. Iz 'Srna filma' je 2008. godine nastala Kinoteka Republike Srpske", navedeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U ratnom periodu, pojašnjeno je dalje, Tarana je snimio "Ljeto sam proveo" i "Mir u Janji", prve međunarodno nagrađene filmove Republike Srpske, a u okviru programa osim ova dva filma biće prikazana i ostvarenja "Neko kuca", "Ifigenija i Onan", "Od mene do tebe", "Pauza", "Djevojčica iz prošlog vijeka" te "Nebeska berba".

Miodrag Tarana poginuo je 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije