Film i serije

Omaž Miodragu Tarani - pioniru filmske umjetnosti Srpske

Omaž Miodragu Tarani - pioniru filmske umjetnosti Srpske
Foto: Srna | Omaž Miodragu Tarani - pioniru filmske umjetnosti Srpske

TREBINJE, - Kinoteka Republike Srpske večeras je u Trebinju organizovala program filmova posvećenih Miodragu Tarani, pioniru filmske umjetnosti Republike Srpske, u okviru koje je prikazano šest filmova iz predratnog perioda i dva iz ratnog.

Direktor Kinoteke Snježan Lalović rekao je novinarima da je Tarana ustoličio proizvodnju filmova u Republici Srpskoj, jer je bio jedan od prvih autora i međunarodno nagrađeni autor iz Srpske, a istovremeno jedan od prvih utemeljivača Srpske radio-televizije u Palama.

On je rekao da će večeras prikazati i dva nagrađena filma iz ratnog perioda "LJeto sam proveo" i "Mir u Janji", za koje je rekao da su apsolutno antiratni filmovi.

"Po tome je kinematografija Republike Srpske vrlo specifična, jer je u ratu pravila antiratne filmove, nije veličala ni političke, ni vojne lidere, što je u potpunoj suprotnosti sa praksom koja je bila u Prvom i Drugom svjetskom i u svim ostalim ratovima", rekao je Lalović novinarima prije programa filmova.

Miodragova supruga Gordana Tarana rekla je novinarima da je njen suprug bio ostvaren režiser na Televiziji Sarajevo, te da je željela da se njegov rodni grad /Trebinje/ podsjeti na njegovo stvaralaštvo nakon 31 godine od njegove pogibije.

Ona je istakla da je njen suprug bio zaljubljen u svoj rodni grad, iako je studirao u Beogradu gdje je završio arheologiju, a radio je na Televiziji Sarajevo 16 godina.

"Nažalost, uz sva moja lična poznanstva i pokušaje, nisam naišla na pozitivan odgovor da na Televiziji Sarajevo dobijem neke od filmova koje je radio, divne dokumentarce vezane za Trebinje i Trebinjace. Niko mi nikada nije ustupio nijedno njegovo autorsko djelo", rekla je Tarana.

Miodrag Tarana počeo je da se bavi filmom još kao srednjoškolac u rodnom Trebinju, snimajući filmove na osam-milimetarskoj filmskoj traci. Završio je studije arheologije u Beogradu tokom kojih se priključio Akademskom Kino klubu. Tada se upoznao sa Mirkom Avramovićem sa kojim je realizovao film "Od mene do tebe" /1972/, prenosi Srna.

Poslije studija otišao je u Sarajevo, gdje je radio 15 godina kao reditelj na Televiziji Sarajevo, sve do početka rata u BiH. Tada je otišao na Pale, gdje je učestvovao u formiranju Srpske radio televizije /Kanala S/, sadašnje Radio televizije Republike Srpske.

Početkom jula 1992. godine osnovao je Javno preduzeće Republike Srpske "Srna film" i bio njegov prvi direktor. Iz "Srna filma" je 2008. godine nastala Kinoteka Republike Srpske.

U ratnom periodu snimio je "LJeto sam proveo" i "Mir u Janji", prve međunarodno nagrađene filmove Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije