Film i serije

Održana nacionalna premijera filma "Svjedok"

Održana nacionalna premijera filma "Svjedok"
Foto: Youtube / Printscreen | Održana nacionalna premijera filma "Svjedok"

​BANJALUKA - Nacionalna premijera filma "Svjedok" Denisa Bojića održana je danas u Velikoj sali Sinepleksa "Palas", sa početkom u 17 časova, uz prisustvo brojnih visokih zvanica Republike Srpske i Republike Srbije.

Pored velike, projekcija je u isto vrijeme trajala i u jednoj od malih sala, dok su se porije ove dvije projekcije publici obratili Denis Bojic, reditelj i scenarista filma, Radovan Višković, premijer Republike Srpske i Marina Stanković, udovica pokojnog general majora dr Zorana Stankovica, specijaliste sudske medicine, oko čijeg lika i djela se vrti ova priča, koja suštinski govori o srpskim žrtvama u ratu u BiH i Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića, koja se odnose na stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije. Nažalost, prof. dr Zoran Stanković preminuo je neposredno pred početak snimanja filma.

Prema autorovim riječima, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način, svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Ovo je, ujedno, i istorijski presjek koji kroz filmski izraz, u velikoj mjeri, objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda. Samo na teritoriji Bosne i Hercegovine, prof. dr Zoran Stanković radio je ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima: Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svjedočanstva profesora dr Zorana Stankovića i svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, u filmu su učestvovali i članovi njegove najuže porodice i njegovog obdukcionog tima, ali i novinari, snimatelji, advokati. O tragičnim sudbinama članova svojih porodica, ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu govore brojni pripadnici srpskog naroda. Film je realizovn u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić.

Na filmu "Svjedok" radili su: scenario i režija Denis Bojić, direktor fotografije Dejan Račić, montažer Ognjen Bogdanović, glavni snimatelj Ljubomir Tešinić, snimatelj Saša Vrućinić, snimatelji zadnje scene Aleksandar Zorić, Siniša Stojić, asistent snimanja Milorad Rajlić, dron operateri: Ljubomir Tešinić, Dejan Račić, Branislav Plavšić, Goran Lazić, Danilo Cimbaljević, Dragan Glišović Srboljub Stojanović, snimatelji tona Željko Kalamanda, Srđan Radaković, Aleksandar Vlajić, Duško Jovanović, dizajner tona Vladimir Vladetić, grafički dizajn Boris Bilić, Ognjen Bogdanović, vozači Miro Marković, Saša Popović, kompozitor David Mastikosa, promocija Margareta Zlatunić, linijski producent filma Filip Mlađenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije