Film i serije

Novi Sad Film Festival nagrađuje Oliveru Katarinu

Novi Sad Film Festival nagrađuje Oliveru Katarinu
Foto: Youtube / Printscreen | Novi Sad Film Festival nagrađuje Oliveru Katarinu

​Novi Sad film festival, internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, najavio je svog trećeg laureata za doprinos srpskoj kinematografiji, što će ove godine biti jedna od najvećih diva na ovim prostorima, glumica i pjevačica Olivera Katarina, koja je imala glavnu ulogu u filmu "Skupljači perja", kandidatu za Oskara za najbolji strani film, saopšteno je na konferenciji za medije.

Uz Oliveru Katarinu, već su najavljena dva oskarovca kao dobitnici nagrada za ovu godinu. Zoran Perišić, dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za legendarni film "Supermen", laureat je za doprinos internacionalnom razvoju animacije i vizuelnih efekata i Ištvan Sabo, dobitnik Oskara za najbolje strano ostvarenje za film "Mefisto", ovogodišnji je lauerat za doprinos internacionalnoj kinematografiji.

Manje od nedjelju dana ostalo je do početka festivala, koji ove godine traje od 18. do 22. septembra i publici donosi više od 30 filmova, sa četiri kontinenta, u pet takmičarskih i četiri revijalne selekcije, u svega pet dana.

"Karakter festivala je takmičarski internacionalni, a ideja našeg tima je da kreiramo platformu kroz koju bi svetski i domaći sineasti kroz sinergiju činili atmosferu za razvoj filma ne deleći ga na komercijalni i autorski, već jednostavno na film kao entitet generalno. U kontekstu toga, pored prikazivačkog segmenta festivala negujemo i industry deo koji upravo služi za razvoj filma kroz esnaf, ali pruža uvid i priliku svim posetiocima festivala da zavire u ambijent 'iza kamere'," izjavio je direktor Novi Sad film festivala, Vanja Hovan.

Još je dodao:

"Već u prve dve godine su na festivalu učestvovali filmski stvaraoci sa šest kontinenata iz preko 20 zemalja, a NSFF je izgradio partnerstva sa komšijskim ali i dalekim svetskim kinematografijama, što ga polako ali odlučno postavlja na godišnju kalendarsku mapu svetskog filma," naveo je Hovan, a prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije