Film i serije

Marko Rat: Postali smo arogantni i izgubili konekciju sa prirodom

Marko Rat: Postali smo arogantni i izgubili konekciju sa prirodom
Foto: Tanjug | Marko Rat: Postali smo arogantni i izgubili konekciju sa prirodom

Estonski reditelj Marko Rat izjavio je da njegov film "Osam prizora na jezeru Biva“, koji je danas na programu Festivala evropskog filma Palić, govori o prizorima istočnjačke umjetničke tradicije.

Rat je rekao Tanjugu da je pripremajući ovaj film dugo istraživao dok nije "došao do prosvjetljenja i inspiracije".

"U jednom momentu shvatamo koliko smo povezani sa prirodom i to je bila polazna tačka", naveo je Rat čiji će film biti prikazan u palićkom programu "Paralele i sudari".

Film govori o osam prizora istočnjačke umetničke tradicije koja opisuje stanje uma čovjeka kroz osam pjesničkih motiva, kao što su večernji sjaj, noćna kiša, jesenji mjesec.

Prizori pružaju okvir za osam isprepletenih tragičnih ljubavnih priča smještenih u staroverska ribarska sela blizu Čudskog jezera.

"Nadam se da će publika odreagovati emotivno, postali smo arogantni i izgubili smo konekciju sa prirodom“, rekao je Rat.

U palićkoj selekciji "Specijalne projekcije" danas je na programu "Topli film“ reditelja Dragana Jovićevića čija je tema predstavljanje seksualnih manjina u Jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

Jovićević je rekao Tanjugu da je za potrebe svog ostvarenja istražio oko 65 filmova, od kojih je u "Toplom filmu" završilo 37 naslova.

"Topli film" govori o društvenim okolnostima koji su uticali na različite tretmane glavnih likova, a Jovićević je za potrebe svog ostvarenja uradio intervjue sa brojnim filmskim stvaraocima, od reditelja Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića, do glumaca poput Gorana Jevtića ili Miloša Timotijevića.

"Sa druge strane tu je igrani dio u kojem igraju dva mlada glumca Đorđe Mišin i Đorđe Galić. To je jedan splet različitih struktura koji čine tu celinu 'Toplog filma“, rekao je Jovićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije