Film i serije

Kristofer Nolan otkrio najveće filmske inspiracije

Kristofer Nolan otkrio najveće filmske inspiracije
Foto: Twitter / Printscreen | Kristofer Nolan otkrio najveće filmske inspiracije

​Filmovima obilježenim jedinstvenim stilom, poput ostvarenja Kristofera Nolana, ne odbacuju se sva pravila i ne preoblikuje se filmski medij. Nolanovi filmovi su rezultat kombinacije različitih uticaja.

Oni su zabavni, ali održavaju ravnotežu između umjetničkog izraza i popularne kulture. Osim toga, publika uvijek prepozna njegove filmove.

Ova dinamika je savršeno prikazana u dva klasična filma koja su imala veliki uticaj na Nolana. Iako su oba u istom žanru, s revolucionarno upotrebljenim vizuelnim efektima, "2001: Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika i "Ratovi zvijezda" Džordža Lukasa su veoma različiti u skoro svakom pogledu.

Prvi je pažljivo osmišljen film o ljudskom iskustvu i opasnostima pretjeranog znanja. Drugi je akciona avantura inspirisana starim serijama i filmovima Akire Kurosave i koja je oborila sve rekorde.

Ako ih svedemo na osnovne elemente, rezultat je nešto poput Nolanovog filma. Njegova trilogija "Mračni vitez", "Početak" i "Interstellar" jesu epski filmovi velikih razmjera koji zahtjevaju ogromne troškove.

Iako se Nolan ugleda na Kjubrika i Lukasa, preferira praktične setove i pomjera granice tehnologije u kameri, on se više fokusira na teme kao što su vrijeme, smrtnost i identitet. Istovremeno, poštuje Lukasov talenat za stvaranje filmova koji su izuzetno popularni i pružaju zabavu kao bijeg od stvarnosti.

Režiser je ideju o "prikazu mentalnih stanja i sjećanja" direktno preuzeo od Terensa Malika i iz filma "Tanka crvena linija", koji je nazvao otkrovenjem zbog načina na koji film stalno koristi jednostavne rezove da prikaže uspomene ili flešbekove, prenosi "Far Out Magazin".

Ovu tehniku je koristio u nekoliko filmova, uključujući "Memento", "Prestiž"  i "Početak", donekle i u "Dankirku" i u "Tenet", zbog načina na koji se njihove radnje smjenjuju između različitih perspektiva.

Takođe, njegov izražen talenat za besprekorno komponovanu sliku direktno je inspirisan kinematografijom Dejvida Lina i filmom "Lorens od Arabije". Pored toga, revolucionarno majstorstvo Alfreda Hičkoka u vizuelnoj neizvjesnosti oblikovalo je sve, od "Dankirka" do "Openhajmera".

Gledajući filmove navedenih autora, Nolan je formirao nezamjenljiv stil, koji ga je učinio jednim od najpoznatijih filmskih reditelja, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije