Film i serije

Jubilarno 30. izdanje SFF-a: U konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" 54 filma

Jubilarno 30. izdanje SFF-a: U konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" 54 filma
Foto: Ustupljena fotografija/SFF | Jubilarno 30. izdanje SFF-a: U konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" 54 filma

SARAJEVO - Jubilarno 30. izdanje Sarajevo film festivala (SFF) biće održano od 16. do 23. avgusta, a za nagrade "Srce Sarajeva" takmičiće se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, dok će još tri filma biti prikazana izvan konkurencije.

U takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma biće prikazano 19 svjetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 23 regionalne i tri bosanskohercegovačke premijere.

"Prikazivanje ovih 57 premijera, uz još petnaestak filmova u programima 'U fokusu' i 'Open Air', koji će tek biti najavljeni, čini Sarajevo film festival i ove godine mjestom gdje najšira publika, kao i filmska struka i kritika, može dobiti najprecizniju sliku filmske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i južnom Kavkazu danas", rekao je Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

Dodao je da je "Srce Sarajeva" u proteklih 20 godina postalo zaista vrijedna filmska nagrada koja amplificira glasove iz ove regije i približava ih svjetskoj javnosti.

"Ove regije su istovremeno u žiži i na margini svjetske pažnje, a festival pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje svih nijansi iskustava sa geopolitičke i umjetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice", dodao je Marjanović.

Selekcioni tim festivala pogledao je 940 filmova, među kojima 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih.

"Izbor takmičarskih programa ovogodišnjeg jubilarnog izdanja festivala urađen je u skladu sa zadatkom koji smo sebi kao festival postavili u vrijeme kada je on pokrenut. Ove selekcije posvećene su novim autorima, originalnim pričama i konceptima", izjavila je Izeta Građević, kreativna direktorica SFF-a.

Ona je dodala da biraju filmove iz široke regije koju odlikuju šarolike filmske prakse i tradicije, raznolikost u izboru tema, filmskog jezika i kreativnih afiniteta te da se, zahvaljujući tom bogatstvu, može reći da takmičarski programi predstavljaju veliki filmski svijet današnjice u malom.

"U našoj takmičarskoj areni, po ustaljenoj praksi, uvijek spremni na kreativni rizik, uz filmove i autore čiju su vrijednost ove godine prepoznali najveći svjetski filmski festivali - Kan, Berlin, Venecija - našli smo mjesta i za nekoliko novih naslova, nekoliko svjetskih premijera za koje vjerujemo da im je mjesto upravo u takvoj selekciji", navela je Izeta Građević.

U takmičarski program "Igrani film", selektorka Elma Tataragić uvrstila je devet filmova, od kojih će jedan imati svjetsku, jedan evropsku, a šest filmova regionalnu premijeru.

"Ovogodišnja selekcija je istovremeno i pozivnica, ali i uputstvo, mogućnost i restrikcija, obećanje i prijetnja, sigurno mjesto, ali i izazov. Autorice i autori osam filmova u konkurenciji i jednog filma izvan konkurencije na različite načine izražavaju zabrinutost za svijet danas, jučer i sutra", izjavila je Tataragićeva.

U sklopu kategorije igranog filma izvan konkurencije, kao gala projekcija, jedan film će zabilježiti svjetsku premijeru.

"Selekcija je polifonija različitih i raznovrsnih perspektiva o ratu, historiji, ljubavi, izdaji, o krhkoj budućnosti, ali i vječnoj ljudskoj potrebi za pripadanjem. S ovom selekcijom pozivamo vas da razmislite o ambivalentnosti sadašnjeg svijeta koji izgleda da nikada nije bio fragilniji", pojasnila je selektorka programa "Igrani film".

Rada Šešić, selektorka takmičarskog programa "Dokumentarni film", za program je izabrala 21 naslov, od kojih će dva filma biti prikazana izvan konkurencije, s tim da će jedan imati svjetsku, a jedan bh. premijeru.

"Ovogodišnju selekciju možemo nazvati 'pecanje u rijeci vremena'. Ovaj metod, kreativno primijenjen u velikom broju izabranih filmova, nudi jedinstvenu autorsku perspektivu korištenja protoka vremena, bilo kroz izuzetan arhivski materijal ili rafinirano filmsko promatranje. Dokumentaristi time nude publici uzbudljivo osjetilno iskustvo i potiču na razmišljanje", pojasnila je Šešićeva.

U konkurenciji za nagrade je 19 filmova, od kojih će tri u Sarajevu zabilježiti svjetsku, pet međunarodnu, jedan evropsku, osam regionalnu te dva bh. premijeru.

"Ovo je i godina osobnih priča, polovina selekcije reflektira krajnje personalno ili intimno obiteljsko, no kroz suptilno predočen mikrosvijet zrcali se zapravo i uzbudljivi, često provokativan makrosvijet okruženja, političkih previranja, socijalnih borbi. Kratki dokumentarci odvažno donose kreativno prožimanje filmskih stilova i otvaranje granica dokumentarne teksture ka drugim žanrovima", dodala je Šestićeva.

Ona je istakla da će se u ovoj kategoriji predstaviti sedam talentovanih debitantkinja iz regije čiji će hrabri i nadasve originalni filmski izražaji obilježiti ovu dokumentarističku godinu.

U takmičarski program "Kratki film" ove godine uvršteno je 12 filmova po izboru selektorke Elme Tataragić - četiri filma će imati svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, a pet filmova regionalnu premijeru.

"Nije neobično da odabranih 12 filmova donosi izuzetno raznovrsne pristupe i svjetove sa temama koje su potpuno različite. No, bez obzira na raznovrsnost, sve autorice i autori postavljaju pitanja identiteta, budućnosti i perspektive u današnjem krhkom svijetu. I ono što je možda najvažnije, ovi filmovi donose dašak slobode i u izrazu, a i u odnosu prema svijetu", izjavila je Tataragićeva.

Dodala je da ova godina donosi uzbudljivu selekciju kratkometražnih filmova koji se takmiče za "Srce Sarajeva".

U takmičarski program "Studentski film" uvršteno je 15 filmova po izboru selektorke Asje Krsmanović, od kojih će devet imati svjetsku, dva međunarodnu, a četiri regionalnu premijeru.

"Od 15 filmova u konkurenciji, uz 11 igranih, u konkurenciji su se našla i tri animirana te jedan dokumentarni film. Ono što me posebno raduje vidjeti u ovogodišnjem izdanju programa je sva tematska i stilska raznovrsnost radova, ali i spremnost da se rizikuje, ne pristaje na kompromise, i istovremeno suvereno vlada filmskim jezikom", izjavila je Krsmanovićeva.

Navela je da ova selekcija pokazuje svu širinu tema kojima se mladi autori bave.

"Obuhvaćene su teme od klasičnih problema odrastanja, preko porodičnih drama, pitanja identiteta i migracija, klasnih podjela, rodno zasnovanog nasilja, toksičnosti muško-ženskih, ali i porodičnih i prijateljskih odnosa, pa sve do nekih kompleksnijih pitanja čovjekovog postojanja, njegove veze sa prirodom te neminovnog razmišljanja o smrti i kraju svijeta", zaključila je Krsmanovićeva.

Takmičarski program festivala kroz četiri kategorije obuhvata filmove i autore iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, samoproglašenog Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije