Film i serije

"Filmski kampus" uz eminentne predavače

"Filmski kampus" uz eminentne predavače
Foto: Pixabay | "Filmski kampus" uz eminentne predavače

PALE - Na "Filmskom kampusu", koji će naredne sedmice biti održan na Palama, biće predstavljena po dva savremena igrana i dokumentarna filma, a studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske imaće priliku da uče od deset predavača iz regiona, izjavio je direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović.

Lalović je naveo da je riječ o eminetnim stručnjacima i filmskim radnicima poput Aleksandre Božović, Nemanje Vojinovića, Nebojše Dugalića, Aleksandra Erdeljanovića, Lordana Zafranovića, Gorana Ikonića, Jadranke Nanić Jovanović, Jugoslava Pantelića, Gorana Radovanovića i Slobodana Simojlovića.

On je istakao da će, osim večernjih filmova, svakoga dana u terminima od 9 do 14 časova biti organizovana predavanja za studente, kao i projekcije studentskih filmova.

"Predavanja će biti raznolika, puna ilustracija. Riječ je o master časovima na kojima će se pričati o režiji, glumi, produkciji i drugim stvarima u vezi s filmom, veoma interesantnim za studente. Na master časovima studenti će biti u prilici da pitaju o nekim stvarima o kojima nisu u mogućnosti čuti na redovnim predavanjima", rekao je Lalović, prenosi Srna.

Lalović je najavio da će 13. "Filmski kampus" biti otvoren u ponedjeljak u 19 časova u Kulturnom centru Pale, nakon čega slijedi projekcija igranog filma "Bauk" režisera Gorana Radovanovića.

On je dodao da su svi filmovi koji se budu prikazivali u večernjem terminu nagrađeni na ovogodišnjim ili prošlogodišnjim festivalima i novije su proizvodnje.

"Od utorka do četvrtka, od 15. do 17. oktobra, u večernjim terminima biće prikazane projekcije filmova, i to 'Zemlja nije moj dom' režisera Slobodana Simojlovića, 'Živi i zdravi' Ivana Marinovića i 'Flašaroši' Nemanje Vojinovića, čiji će film zatvoriti ovogodišnji 'Kampus'", rekao je Lalović.

Filmski arhivista u Kinoteci Srpske Boris Čvoro rekao je da će gosti Kinoteke na ovogodišnjem "Kampusu" biti studenti umjetničkih akademija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Čvoro je precizirao da dolazi 40 studenata, i to sa Akademije umjetnosti Banjaluka, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i svi su sa različitih katedri.

"Riječ je o odsjecima dramaturgije, produkcije, kamere, montaže i vizuelnih efekata, teatralogije i novinarstva", rekao je Čvoro.

On je naveo da će u okviru "Filmskog kampusa" u bioskopu Kulturnog centra Pale prikazati projekcije studentskih filmova u dnevnom terminima, što će biti prilika da studenti kolegama i predavačima prikažu svoje dosadašnje radove.

Čvoro za dokumentarnim film "Flašaroši" Nemanje Vojinovića rekao da je na 71. Martovskom festivalu u Beogradu nagrađen za najbolji dokumentarni film duži od 50 minuta, kao za najbolju kameru, dok je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu nagrađen za najbolji dokumentarni film nagradom "Srce Sarajeva".

Ulaz na sve projekcije i predavanja u bioskopu Kulturnog centra Pale je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije