Film i serije

Filmoteka posvećena španskom režiseru Pedru Almodovaru u Palama

Filmoteka posvećena španskom režiseru Pedru Almodovaru u Palama
Foto: Ustupljena fotografija | Filmoteka posvećena čuvenom španskom režiseru Pedru Almodovaru u Palama

PALE - Filmoteka posvećena čuvenom španskom režiseru Pedru Almodovaru biće održana 28. i 29. oktobra od 20 časova u Kulturnom centru Pale, a u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

Kako su saopštili iz ove kulturne institucije, filmovi Pedra Almodovara "Žene na ivici nervnog sloma" i "Sve o mojoj majci" predstavljaju značajna djela u svjetskoj kinematografiji, ne samo po svojim temama, već i po stilu i inovacijama.

"'Žene na ivici nervnog sloma' smještaju žene u centar emocionalne oluje, dok 'Sve o mojoj majci' istražuje duboke i složene odnose u okviru moderne porodice. Almodovar u oba djela uspjeva da kombinuje humor i tragediju, ostavljajući gledaoce u dubokom razmišljanju o ljubavi, gubitku i identitetu", naveli su organizatori.

Dodali su da je "Žene na ivici nervnog sloma" film iz 1988. godine, koji istražuje temu ženske emocionalne snage i ludila u licu napetosti.

"Almodovar kombinuje humor i dramu, stvarajući kontrast između komičnih elemenata i dubokih emocionalnih konflikata. Žene su u ovom filmu predstavljene kao složene, snažne ličnosti koje se bore sa svojim strastima i strahovanjima. Vizuelno živopisan, sa žarkim bojama i pregršt scenografskih detalja koji odražavaju špansku kulturu 1980-ih. Almodovar koristi specifične simbole i vizuelne metafore da bi pojačao emocionalnu dubinu i humor", saopštili su iz Kinoteke Republike Srpske.

S druge strane, film iz 1999. godine "Sve o mojoj majci" se bavi složenim aspektima porodice, identiteta i rodne dinamike.

"Almodovar ovde ističe važnost žena u životu jedne osobe, ali i odnosa između majke i sina. Vizuelno je bogat i raznobojan, karakterističan za Almodovarov stil. Upotreba intenzivnih boja i emocionalne kompozicije snimaka čini da svako osjećanje bude živopisno i konkretno. Film takođe sadrži mnoge reference na klasične filmove i teatralnost, što doprinosi njegovom unikatnom identitetu", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije