Film i serije

Filmom "Flašaroši" zatvoren "Filmski kampus"

Filmom "Flašaroši" zatvoren "Filmski kampus"
Foto: Srna | Filmom "Flašaroši" zatvoren "Filmski kampus"

PALE - Prikazivanjem dokumentarnog filma "Flašaroši" režisera Nemanje Vojinovića večeras je na Palama završen "Filmski kampus".

Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske, koja je i organizator "Filmskog kampusa", rekao je Srni da je film "Flašaroši" dobitnik nagrade Martovskog festivala u Beogradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, a osvojio i velike simpatije i nagrade po svijetu.

Lalović je dodao da su, osim večerašnjeg filma, tokom četiri dana trajanja "Kampusa" prikazana još tri igrana, kao i studentski filmovi u okviru master časova.

"To nam je bilo veoma važno kako bismo pokazali stvaralaštvo studenata iz regiona, pričali o svojim filmovima sa predavačima koji su ovdje bili, njih 10, iz Srbije, Crne Gore i Češke. `Kampus` je prošao onako kako smo i zamislili", istakao je Lalović.

On je naveo da je na 13. "Filmskom kampusu" učestvovalo 40 studenta sa različitih fakulteta i odsjeka iz Beograda, Cetinja, Banjaluke i Pala.

Prema njegovim riječima, "Filmski kampus" je jedna misija koja traje već 15 godina, započeta u jednim skromnim uslovima i sredstvima, a razvijala se tokom svih ovih godina.

"Nažalost, dvije godine nije bilo `Kampusa` zbog finansijskih neprilika i virusa korona, ali smo ipak uspjeli održati taj kontinuitet. `Kampus` je prepoznat kao jedna pozitivna regionalna stvar za koju vlada veliko interesovanja, prije svega, studenata", poručio je Lalović.

On je dodao da "Kampus" pripremaju nekoliko mjeseci, da učestvuju važni predavači iz svijeta filma, kako bi održali kvalitet i bili i dalje prepoznati među fakultetima koji se bave filmskom umjetnošću.

"Želimo da budemo prepoznati kao ustanova koja pruža jedan obrazovni program koji se inače ne može čuti na redovnom školovanju", istakao je Lalović.

On je naveo da je teško organizovati "Kampus", da sami biraju predavače i filmove jer su oni ustanova koja se bavi sakupljanjem, obradom filmske građe i filmova, ali da imaju uigranu ekipu koja, uprkos teškoćama, ipak sve organizuje i ostvari dobre rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije