Film i serije

Film Danisa Tanovića "Nakon ljeta" bh. kandidat za nagradu "Oscar"

Film Danisa Tanovića "Nakon ljeta" bh. kandidat za nagradu "Oscar"
Foto: Ustupljena fotografija | Film Danisa Tanovića "Nakon ljeta" bh. kandidat za nagradu "Oscar"

SARAJEVO - Film "Nakon ljeta" autora Danisa Tanovića je bosanskohercegovački kandidat za 97. nagradu "Oscar" Akademije filmskih umjetnosti i nauka (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, saopšteno je iz Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Oni dodaju da su kao sertifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizovali izbor, a komisija u sastavu reditelj Nermin Hamzagić, kasting direktorica i koordinatorka produkcije Narcisa Cvitanović, producentkinja Amira Kudumović, scenaristkinja Melina Alagić i scenografkinja Emina Kujundžić glasanjem je odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

"'Nakon ljeta' komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom", naveli su iz Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

"Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji internacionalni film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film 'Ničija zemlja' Danisa Tanovića 2002. godine osvojio je nagradu 'Oskar' za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film 'Quo vadis, aida?' Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu", dodali su iz Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Oni su naveli da nagradu "Oscar" dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u Sjedinjenim Američkim Državama i u svijetu, a film "Nakon ljeta" Danisa Tanovića u kinima je širom BiH i u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije