Film i serije

Dječiji glumac zamalo poginuo tokom snimanja kultnog filma (VIDEO)

Dječiji glumac zamalo poginuo tokom snimanja kultnog filma (VIDEO)
Foto: Warner Bros. | Dječiji glumac zamalo poginuo tokom snimanja kultnog filma (VIDEO)

Glumac Noa Hatavej, dječija zvijezda osamdesetih, dao je prije tri dana intervju za IndieWire povodom četrdesete godišnjice The NeverEnding Story, najpoznatijeg filma njegove karijere.

Beskrajna priča je fantastičan film za cijelu porodicu, zasnovan na istoimenom njemačkom romanu autora Mihaela Endea. Priča prati povučenog i zlostavljanog dječaka, Bastijana (Baret Oliver), koji bježi od stvarnosti kroz misteriozne knjige o magičnom svijetu zvanom Fantazija. Fantaziju će progutati Praznina ako je ne spase dijete ratnik Atreju (Hatevej), ali Bastijan ubrzo shvata da je on dio priče i da sudbina Fantazije zavisi od njega.

Hatavej je imao samo 12 godina kada je dobio ulogu u ovom filmu, a većinu vratolomija je morao sam da izvede.

"Bio sam prilično neustrašiv za 12-godišnjaka", prisjeća se Hatavej. "Bio sam sportista skoro cijeli život. Mama mi je dala nadimak Beli tornado jer bih se vrtio kao tasmanijski đavo i samo pravio nered. Bio sam nezaustavljiv."

Njegova živahna ličnost mu je pomogla da dobije jednu od glavnih uloga u omiljenom klasiku. Glumac je rekao da je bio u stanju da se identifikuje sa Atrejuom kao dijete.

Nesreće na snimanju

Glumac se prisjetio da je Atreju prvobitno trebalo da ima zelenu kožu, ali nakon što su ga šminkeri ofarbali u zeleno, producenti su odlučili da ipak žele lijepo dijete u glavnoj ulozi, pa su ga dva puta nedjeljno slali u solarijum. .

"Išao sam u teretanu dva puta nedjeljno. Nije bilo lako", rekao je Hatavej. Ali pravi problemi su nastali neposredno prije početka snimanja.

Glumac je rekao da je reditelj Volfgang Petersen insistirao da zvijezde same izvode sve vratolomije. Hatavej je morao da izvede najviše vratolomija, zbog čega se često povređivao, a jednom prilikom je povrijedio kičmu od čega i danas pati.

"Prije nego što smo počeli da pucamo, vježbao sam jahanje. Konj se uplašio i počeo da bježi i preskočio ogradu. Napravio sam salto i on je pao na mene i slomio mi leđa", rekao je Hatavej. "Proveo sam dva mjeseca na terapiji u njemačkoj bolnici prije nego što smo snimili ni jedan kadar. Bilo je teško, ali sam se ipak vratio i snimanje je trajalo skoro cijelu godinu."

Samo snimanje takođe nije prošlo bez poteškoća. Dijete glumac je moralo da padne sa drveća, da stane u hladnu vodu i da sjedne na zmaja lutku, koji je bio oko četiri metra iznad zemlje.

Beskrajna priča decenijama oduševljava gledaoce

Uprkos svemu, Hatavej je danas zahvalan na filmu jer Neverending Story decenijama ulejpšava živote ljudi širom sveta.

"Obožavaoci vole ovaj film. Tako je nevjerovatan i dirljiv", rekao je glumac.

"Ne mogu da ostanem ravnodušan na priče fanova koji mi pričaju da im je film promijenio život ili da su se ojsećali depresivno, a onda su se sjetili nečega iz Beskrajne priče", prenosi B92 sa Indexa.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije