Film i serije

Braća Menendez "na korak do slobode" zahvaljujući Netfliksu (VIDEO)

Braća Menendez "na korak do slobode" zahvaljujući Netfliksu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube | Braća Menendez "na korak do slobode" zahvaljujući Netfliksu

Netfliksova serija "Čudovišta: Priča o Lajlu i Eriku Menendezu" istražuje kontroverzan slučaj braće koja su zbog brutalnog ubistva roditelja prije više od tri decenije osuđena na doživotnu robiju.

U svjetlu novih dokaza da su njih dvojica bili žrtve zlostavljanja, okružni tužilac Los Anđelesa otvara proces koji bi mogao da promijeni njihovu sudbinu.

Može li popularna kultura da utiče na javno mnjenje, pa čak i eventualno preispitivanje kazne osuđenim ubicama?

Okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon zatražiće na sudu da se preinači presuda braći Menendez, nakon što su pojavili novi dokazi, uključujući pismo koje je Erik 1988. godine, osam mjeseci prije ubistva roditelja, poslao rođaku u kom detaljno opisuje očevo seksualno zlostavljanje.

Slučaj braće Menendez koji je šokirao Ameriku, ponovo je dobio pažnju, nakon ogromnog uspjeha "Netfliksove" serije "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story", koja je u prva četiri dana od objavljivanja u septembru, imala više od 12 miliona pregleda i probila se na vrh liste najgledanijih na platformi širom svijeta.

Preporukom sudu, tužilac otvara mogućnost da Erik i Lajl Menendez budu pušteni na uslovnu slobodu. 

"Vjerujem da su platili dug društvu", poručuje Gaskon.

Serija je, takođe, otvorila diskusiju o nasilju u porodici, kao i o tome kako društvo doživljava žrtve i počinice. Od osude zbog brutalnosti zločina do podrške zbog navodnog zlostavljanja, podijeljene su reakcije javnosti.

Ko su braća Menendez?

Printscreen/Youtube
Printscreen/Youtube

Šta su ključni momenti priče o braći Menendez koje su se istakli tokom proteklih decenija.

Tople avgustovske noći, 1989. godine, 21-godišnji Erik i 18-godišnji Lajl skovali su plan za "savršeno" ubistvo. Ubrzanim koracima ušli su u dnevnu sobu svoje raskošne vile na Beverli Hilsu i sa više od 20 pucnjeva iz sačmarica izrešetali svoje roditelje, Hozea i Kiti, koji su opušteno gledali TV na kauču.

Na suđenju je, međutim, otkrivena mračna dinamika unutar porodice – prema šokantnoj ispovesti Erika i Lajla, otac ih je od šeste godine seksualno, fizički i psihički zlostavljao. 

Američki san, pohlepa i O. Dž. Simpson

Na prvi pogled, porodica Menendez je živjela pravi američki san. Hoze je bio uspješan biznismen kubanskog porijekla, čije je bogastvo poslije ubistva procijenjeno između 14 i 15 miliona dolara. Njegova supruga Kiti, ipak, bila je u njegovoj sjenci, dok su sinovi imali sve privilegije i status u društvu.

S druge strane, braća su tvrdila da je ubistvo roditelja bio čin samoodbrane jer su bili sigurni da će ih likvidirati kako bi prikrili dugogodišnje iživljavanje nad njima, čemu su svjedočili i rođaci i prijatelji i poznanici.

Tužilaštvo je, ipak, smatralo da nema dokaza za takve optužbe, kao i da su braća iz hladne računice da će biti isključeni iz testamenta, odlučili da nasilnim putem preuzmu kontrolu nad porodičnim bogastvom.  

Nesrećna okolnost je, prema rečima upućenih, što je suđenje bilo u sjenci nove "slavne" presude – američki glumac O. Dž. Simpson oslobođen je optužbi da je ubio bivšu suprugu. 

Tužilaštvo je, potom, moralo da pokaže da je sposobno da obezbijedi osuđujuće presude ubicama, poslije prvog poništenog procesa.

Naime, veći dio javnosti je tokom prvog suđenja, s televizijskim prenosom uživo i medijskim cirkusom, bio na strani traumatizovanih mladića. Porota, ipak, nije uspjela da donese jednoglasnu odluku, te je proces poništen.

Podmukao psihijatar i greške u koracima

Braća su se nakon par sati od ubistva vratila na mjesto zločina. Erik je pozvao hitnu pomoć i kroz suze, u panici rekao da im je "neko" ubio roditelje, ekspresno za to okrivivši mafiju.

Da bi priča bila uvjerljivija, tokom telefonskog poziva se čuje i Erikov vrisak u pozadini, dok sa dolaskom policije obojica dramatično padaju na koljena.

To bi zaista i bio savršen zločin, da braća nisu poslije ubistva počela šakom i kapom da troše novac na najskuplju drogu i automobile, putovanja, luksuzne hotele i "rolekse", što je i pobudilo sumnju istražitelja.

Obrt u slučaju, ipak, dolazi kada Erik zbog košmara i griže savjesti priznaje psihijatru da je počinio zločin, što je na kraju i dovelo do njihovog hapšenja 1990. godine. 

Ni najbolji scenaristi krimi filmova možda ne bi mogli da smisle da će upravo psihijatar da prekrši etiku, te da snima preko diktafona razgovor sa braćom, a zatim i da ih takvim dokazom ucjenjuje da ulože novac u njegovu novoosnovanu firmu.

Vrhunac ove nevjerovatne priče je kada se psihijatru taj plan izjalovi – njegova pacijentkinja odlazi u policiju da ga optuži za silovanje i usput, bez prevelike pompe, ispriča da joj je rekao da su mu braća Menendez priznala ubistvo roditelja. 

Tužilaštvo je, zahvaljujući ovoj čudnoj zavrzlami, 1990. godine imalo dokaze na tacni za hapšenje Lajla i Erika Menendez.

Eksplozivna odbrana

Da bismo razumjeli u potpunosti slučaj, treba da uzmemo u obzira da je u kasnim godinama 20. vijeka zlostavljanje muškaraca bilo tabu tema.

Tužilaštvo je, naima, na ponovljenom suđenju, 1996. godine, tvrdilo da braća ne mogu da imaju status "zlostavljane žene". Dakle, da se sudilo Lajli i Eriki, epilog slučaja bi bio drugačiji.

Advokaticu braće Lesli Abramson, visoku 155 centimetara mediji su opisivali kao "otrov u maloj bočici".

Bila je ljuti začin u slučaju, s obzirom na to da je karijeru izgradila na osnovu odbrane klijenata optuženih za teške zločine.

Uspjela je da izvuče od Erika i Lejla njihova priznanja o traumatičnoj prošlosti, ocu nasilniku i pasivnoj majci koja nije uspjela da ih zaštiti, pa je Lesli išla na kartu emotivne odbrane.

"Preslatki, da bi bili krivi", takav je bio jedan od njenih prvi komentara na optužbe pripisane braće.

Dio javnosti, sudeći po transparentima ispred suda, u potpunosti je stajalo uz tu konstataciju.

Ipak, njeni argumenti i predloženi svjedoci na drugom suđenju bili su odbačeni.

Iako su braća osuđenja, postala je poznata kao jedan od najuticajnih i najborbenijih branilaca tog vremena. 

Pioniri kulture slavnih zločina

Printscreen/Youtube
Printscreen/Youtube

Slučaj Menandez ostao je i poslije 35 godina jedan od najpoznatijih zločina, koji je podijelio naciju, ali i otvorio pitanja o porodičnom nasilju i pravdi u američkom društvu.

Okružni tužilac Los Anđelosa Džordž Gaskon kaže da postoji "moralna i etička obaveza" da se uzmu u obzir dokazi koje su braća predala prošle godine.

"Nema sumnje da su počinili ubistvo. Pitanje je u kom stepenu krivice treba da odgovaraju, s obzirom na sve okolnosti", istakao je Gaskon.

Mlađe generacije su tokom pandemije usljed rasprava o porodičnom nasilju, masovno dijelile svjedočenja Erika i Lajna na Tik-Toku, uključile su se i brojne poznate ličnosti, poput Kim Kardašijan, koje se zalažu za njihovo oslobađanje.

Erik se u zatvoru posvetio borbi protiv zlostavljanja u porodici, Lajl umjetnosti i slikarstvu, a obojica su stekla i univerzitetske diplome.

Dvije decenije se nisu vidjeli poslije presude zato što su bili u različitim zatvorima, ali su se 2018. godine, ponovo sreli kad su premješteni u istu jedinicu, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije