Film i serije

Anja Ilić: AVC RS doprinosi jačanju i očuvanju kulturnog identiteta

Anja Ilić: AVC RS doprinosi jačanju i očuvanju kulturnog identiteta
Foto: Nezavisne/Arhiva | Anja Ilić: AVC RS doprinosi jačanju i očuvanju kulturnog identiteta

BANJALUKA - Anja Ilić, direktorica Audio-vizuelnog centra Republike Srpske (AVC RS) izjavila je da ovaj centar doprinosi, ne samo razvoju i promociji filmske umjetnosti u Srpskoj, nego i jačanju i očuvanju kulturnog identiteta.

"Iako naš primarni zadatak nije očuvanje i zaštita audio-vizuelne baštine već podsticanje proizvodnje novih audio-vizuelnih djela, svjesni smo da savremena ostvarenja koja danas podstičemo predstavljaju nasljeđe koje ostavljamo budućim generacijama", ukazala je Ilićeva.

Ona je podsjetila stvaraoce na važnost očuvanja i stvaranja umjetničkih djela kojima se gradi most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Centar pruža sveobuhvatnu podršku stvaranju audio-vizuelnih djela mladim i već afirmisanim autorima s ciljem stvaranja kvalitetnih audio-vizuelnih djela", rekla je Ilićeva povodom obilježavanja 27. oktobra - Svjetskog dana audio-vizuelne baštine, prenosi Srna.

Ilićeva je izrazila podršku globalnim naporima u očuvanju i promociji audio-vizuelnih djela koja čine zajedničku baštinu.

Čestitala je svim institucijama i pojedincima koji svakodnevno rade na očuvanju bogate audio-vizuelne baštine Republike Srpske.

"Posebno ističemo napore Kinoteke Republike Srpske koja predano radi na zaštiti i restauraciji filmova i drugih medijskih formi, čuvajući neprocjenjivu filmsku građu za buduće generacije", zaključila je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije