Tržište

Zabrana izdavanja "stanova na dan", biznis cvjeta, ali postoji i loša strana

Zabrana izdavanja "stanova na dan", biznis cvjeta, ali postoji i loša strana
Foto: Freepik | Zabrana izdavanja "stanova na dan", biznis cvjeta, ali postoji i loša strana

MALAGA - Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cijene na tržištu nekretnina.

Grad na jugu Španije tako se pridružio drugim sredinama u toj zemlji u suzbijanju kratkoročnih rentiranja stanova, računajući i Barselonu, koja planira da ukine dozvole za turističko iznajmljivanje do 2028.godine, prenio je Rojters.

Stanovnici, koji protestuju zbog visokih zakupnina i nedostatka dugoročne ponude stanova, krive za to kratkoročno iznajmljivanje na platformama, kao što su Airbnb i Buking, kao i priliv stranaca koji biraju Malagu za bazu za rad na daljinu.

Zabrana, koju je objavilo gradsko vijeće Malage, biće usmjerena na kvartove u kojima je više od osam odsto svih kuća izdato na kratkoročnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

U centru Malage, kratkoročni odmori čine 65 odsto ukupnog turističkog smještaja, navodi se u studiji koju su sprovele lokalne vlasti.

Turisti koji borave u hotelima bili bi oslobođeni poreza, što bi zahtijevalo sprovođenje reforme nacionalnog zakona.

Tokom protekle decenije, Španija je imala porast potražnje za kućama za iznajmljivanje od migranata i porodica sa niskim primanjima, navodi se u nedavnim podacima Banke Španije.

Međutim, stanodavci često biraju iznajmljivanje turistima zbog bolje zarade.

Malaga ima 14.000 hotelskih kreveta i još 40.000 u apartmanima za odmor, rekao je gradonačelnik tog grada Fransisko De la Tore, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije