Tržište

Za kapitalne projekate u turizmu u Tuzlanskom kantonu oko 210.000 KM

Za kapitalne projekate u turizmu u Tuzlanskom kantonu  oko 210.000 KM
Foto: Fena | Za kapitalne projekate u turizmu u Tuzlanskom kantonu oko 210.000 KM

TUZLA - Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović danas je potpisao ugovore sa korsnicima finansijskih sredstva za kapitalne transfere u turizmu vrijednosti oko 210.000 KM. Za ovu namjenu Vlada je budžetom za 2024. osigurala ukupno 450.000 KM, ali je uslove javnog poziva zadovoljio nešto manji broj aplikacija.

Bećirović naglašava da je ovo jedan u nizu projekata koji ministarstvo realizuje kako bi pojačalo i na tržištu djelovalo onako kako zahtijevaju i turisti, ali i turistički i gospodarski radnici na području TK.

"Dakle, ovo je jedan u nizu koraka u jačanju turizma, jačanju turizma kao privredne grane, koja je prepoznata kao jedna od najbrže rastućih, ne samo na Tuzlanskom kantonu, nego i u čitavoj Bosni i Hercegovini", rekao je Bećirović, prenosi Fena.

U Tuzlanskom kantonu je povećan priliv turista i shodno tome resorno ministarstvo i Vlada TK sufinansiranjem određenih projekata žele i u narednim godinama privlačiti turiste.

"Danas pristupamo potpisivanju ugovora s aprikantima po javnom pozivu za sufinansiranje javne i poslovne turističke infrastrukture. U tu namjenu odlukom Vlade Tuzlanskog kantona izdvojeno je za javnu turističku infrastrukturu 200.000 KM. Četiri aprikanta su ispunila uvjete i ostvarila broj bodova što im je omogućilo sufinansiranje. Što se tiče poslovne turističke infrastrukture, odlukom Vlade TK odobrena su sredstva u iznosu od 250.000 KM. Nažalost, ove godine nismo imali dovoljan broj kvalifikovanih projekata koji bi omogućili sufinansiranje, tako da smo po ovom javnom pozivu podržali samo aplikacije u ukupnom iznosu od oko 86.000 KM. Ostatak sredstava po ova dva javna poziva će biti preusmjerene za novi javni poziv, odnosno sufinansiranje start-up projekata u turizmu", kaže pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Dželmina Huremović.

Aldin Paprikić iz Živinica je potpisao ugovor i dobio 28.500 KM za proširenje ljetne i zimske bašte, dok je Nermin Sinanović, predsjednik Planinskog-pčelarskog kluba "Eko Majevica" iz Kalesije dobio sredstva za projekt adrenalinskog parka "Adrenalin sa okusom meda".

"Ministarstvo je prepoznalo naš projekat i uvažilo projektni prijedlog. Naša ideja je usmjerena u tri pravca i to: ekološki turizam, adrenalinski turizam i edukativni turizam. Očekujemo da ćemo Kalesiju i Tuzlanski kanton pozicionirati na međunarodne mape turizma", kaže Nermin Sinanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije