Tržište

Veliki investitori bježe iz Izraela

Veliki investitori bježe iz Izraela
Foto: Pixabay | Veliki investitori bježe iz Izraela

EL AVIV - Veliki investitori su premjestili svoj kapital u vrijednosti od 40 milijardi dolara iz Izraela od izbijanja rata sa palestinskim militantima iz grupe Hamas u oktobru prošle godine, navodi se u izvještaju hebrejskog finansijskog dnevnika Kalkalist (Calcalist).

Kako se navodi, velike osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi preusmeravaju svoja sredstva pošto ih brine kako rat sa Hamasom i tenzije na sjeveru Izraela, tako i rastući ekonomomski deficit i usporavanje ekonomskog rasta, prenosi Tajms of Izrael.

Investitori su počev od aprila počeli da gube vjeru da će Vlada Izraela vratiti zemlju na trajektoriju održivog rasta i smanjiti deficit i inflaciju, dodaje se u izvještaju.

Izraelsko Ministarstvo finansija smanjilo je prošle nedjelje prognozu rasta u 2024. sa 1,9 odsto na 1,1 odsto, naglašavajući da se i dalje ne nazire kraj rata u Gazi koji predstavlja veliko breme za tamošnji budžet.

Kako se navodi, privredni rast Izraela za narednu godinu je takođe revidiran naniže i to sa 4,6 na 4,4 odsto.

Ako se prognoza obistini, izraelska ekonomija će ove godine rasti najsporijim tempom u posljednih 15 godina, sa izuzetkom pandemije virusa korona, prenosi Blumberg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije