Tržište

"Usporavanje inflacije ne znači da će cijene biti kao 2021"

"Usporavanje inflacije ne znači da će cijene biti kao 2021"
Foto: Pixabay | "Usporavanje inflacije ne znači da će cijene biti kao 2021"

SARAJEVO, BANJALUKA - Inflacija u Bosni i Hercegovini je treći mjesec zaredom na ciljanom nivou EU, odnosno zadržala se na dva odsto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Kako se navodi u ovim podacima, u maju 2024. godine zabilježen je pad nivoa cijena.

"Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad nivoa za 0,2%. Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u maju 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima alkoholna pića i duvan za 0,2%, zdravstvo za 0,3%, rekreacija i kultura za 0,1%, restorani i hoteli za 0,5%, te ostala dobra i usluge za 0,2%."

U maju 2024. godine, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,1%, odjeće i obuće za 0,4%, stanovanja i režijskih izdataka za 0,1%, namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće za 0,1%, prevoza za 1,0% i komunikacije za 0,1%.

"Nivo cijena u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 2,0%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,9%, alkoholna pića i duvan za 3,9%, stanovanje i režijski izdaci za 0,8%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,6%, zdravstvo za 3,3%, prevoz za 4,5%, komunikacije za 1,7%, rekreacija i kultura za 4,2%, obrazovanje za 2,0%, restorani i hoteli za 7,1%, te stala dobra i usluge za 5,0%. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 7,4%", stoji u podacima.

Ekonomista Admir Čavalić kaže za "Nezavisne novine" da je ovo nova realnost, ali da moramo biti svjesni da su ovi podaci u komparaciji sa prošlom godinom.

"Očekivano je da je usporila inflacija, ali ovo ne znači vraćanje cijena na prethodne nivoe, već samo da se smanjio inflatorni pritisak u smislu daljeg značajnijeg rasta cijena proizvoda i usluga. To se vidi kroz indeks potrošačkih cijena. Vidimo da negdje imamo određeni rast, ali negdje i pad cijena, ali napominjem da to nije vraćanje na ranije cijene. Inflacija nije na onom nivou kakva je bila 2022. ili 2023. godine, ali ne znači da će se vratiti na cijene u 2021. godini", objašnjava Čavalić.

Na pitanje koji su sad naredni koraci, odnosno da li možemo očekivati bolju ekonomsku situaciju za građane BiH, Čavalić odgovara da kada dolazi do smanjenja inflacije, nekada dolazi do bojazni usporavanja ekonomske aktivnosti.

"Međutim, prateći njemačku ekonomiju, ona blago raste. Moguće je da će doći do značajnijeg rasta. Ono što se može reći je da neće dolaziti do značajnijeg rasta javnih prihoda, ali moguće je da će se nastaviti kontinuitet ekonomske aktivnosti. Bitno je da ne bude pada", zaključio je Čavalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije