Tržište

U planu da zaposle 300 mladih u Banjaluci

U planu da zaposle 300 mladih u Banjaluci
Foto: Pixabay | U planu da zaposle 300 mladih u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci je danas održana Početna konferencija projekta Your Job - Podrška zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih koji finansiraju Evropska unija i Švedska.

Naime,  cilj projekta je povećati zaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, pružajući im prilike za razvoj vještina, sticanje radnog iskustva te osposobljavanje za ulazak na tržište rada.

Očekuje se da do kraja projekta dostigne 300 neaktivnih i/ili nezaposlenih mladih žena i muškaraca iz Banjaluke, pružajući im priliku za učestvovanju u raznim edukacijama i programima.

Mladi će, uz pomoću savjetnika za zapošljavanje, dobiti profesionalno karijerno savjetovanje, podršku u profesionalnoj orijentaciji te uspostavljanju kontakta s poslodavcima.

Aktivnosti projekta Your Job se realiziraju u okviru projekta EUzaZapošljavanje koji finansiraju Evropska unija sa četiri miliona evra i Švedska sa milion evra, a realizira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Miljenko Aničić, direktor Caritasa banjolučke biskupije, mladima je poručio da vjeruju u svoje sposobnosti te kako njihov rad ima potencijal donijeti pozitivne promjene i doprinijeti boljoj budućnosti za sve.

Tomislava Graonić, rukovodioc odjeljenja za koordinaciju mjera aktivne politike zapošljavanja Zavod aza zapošljavanje RS u filijali Banjaluka istakla je značaj projekta, posebno u kontekstu pružanja podrške mladima u vremenima izazova na tržištu rada.

"Kroz individualno savjetovanje s korisnicima, nastojimo izgraditi odnos temeljen na povjerenju, gdje svaki mladi čovjek osjeća da je njegov put prema zapošljavanju prepoznat i podržan. Kroz detaljne razgovore, zajedno identifikujemo njihove snage, interese i ciljeve te radimo na razvoju vještina koje su im potrebne za tržište rada. Naš cilj je da im pomognemo ne samo da pronađu posao, već i da ostvare svoj puni potencijal, kako bi dugoročno gradili karijeru koja ih ispunjava“, izjavila je Slavica Jukić, savjetnica za zapošljavanje iz Banjaluke.

Nakon individualnog savjetovanja i temeljitih procjena, mladi će biti upućeni na dodatne edukacije i stjecanje praktičnog radnog iskustva kod lokalnih poslodavaca, koji su partneri projekta.

"Kroz ove programe, mladi će imati priliku ne samo da unaprijede svoje tehničke vještine, već i da se bolje upoznaju s realnim radnim uvjetima i dinamikom profesionalnog okruženja. Razvijat će ključne profesionalne odnose i radne navike koje su važne za uspješno prilagođavanje tržištu rada. Ovakva iskustva povećavaju njihovu konkurentnost i pružaju im čvršću osnovu za ostvarenje karijernih ciljeva i stabilno zaposlenje", izjavio je Zoran Vuković, direktor WMTA Banja Luka, partner projekta.

Svi zainteresovani za učestvovanje u projektu mogu se javiti u savjetovališta za zapošljavanje u Banjaluci u Caritasu banjolučke biskupije i Centru za socijalni rad Banjaluka, kao i Zavod za zapošljavanje RS, filijala Banjaluka, te elektronskim putem na yourjob.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije