Tržište

Turska smanjila kupovinu ruske nafte za 50 odsto

Turska smanjila kupovinu ruske nafte za 50 odsto
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Turska smanjila kupovinu ruske nafte za 50 odsto

ANKARA - Turska je smanjila kupovinu ruske nafte za 50 odsto zbog remonta u rafineriji STAR kod grada Izmira, pokazuju podaci koje je objavlila analitička agencija Kpler.

Obim turskog uvoza nafte iz Rusije u avgustu iznosio je nešto manje od 200.000 barela dnevno, dok se početkom leta mjesečna cifra kretala u rasponu između 400.000 i 450.000 barela dnevno, prenosi Komersant.

Planirani remont rafinerije kod Izmira je počeo 5. septembra i trajaće oko dva mjeseca, što znači da su nabavke nafte počele da opadaju i prije nego što je prestala proizvodnja, izjavio je rukovodilac odjeljenja za analizu tržišta nafte u firmi Kpler Viktor Katona.

Prema njegovim riječima, situacija nije kritična za ruske dobavljače pošto će oni vjerovatno preusmeriti tokove nafte na azijsko tržište, posebno u Indiju, prenosi Tanjug.

Početkom septembra ruski prihodi od izvoza nafte pali su na najniži nivo od februara, prenio je ranije Blumberg pozivajući se na podatke agencije Argus o cijenama ruskih sirovina.

Primijećeno je da je u prvoj nedjelji septembra cijena ruske nafte Ural pala za 30 odsto na približno 60 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije