Tržište

Trebinje se galopirajući penje na turistički tron

Trebinje se galopirajući penje na turistički tron
Foto: N.N. | Trebinje se galopirajući penje na turistički tron

TREBINJE - Među brojnim ozbiljnim projektima iz oblasti turizma, profesorica na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju Andrijana Mrkaić Ateljević napravila je ozbiljnu studiju o marketingu ove oblasti.

Njena knjiga "Marketingom do uspješne turističke destinacije (ključni segmenti marketinga kroz primjere)" promovisana je u Trebinju i na Svjetski dan turizma, gdje je kroz poglavlja predstavila identitet lokalne zajednice i nacionalni identitet.

Kaže da je u knjizi obradila i tipologiju i dinamiku, kao i brendiranje, imidž i identitet turističke destinacije, a, osim studentima, namijenjena je i svima koji se bave turizmom u privrednoj ili naučnoj praksi.

"Knjiga sadrži brojne indikatore, modele, statističke pokazatelje, grafičke i tabelarne prikaze koji upućuju na to kako kvalitetno upravljati turističkom destinacijom, te može imati veliki značaj i olakšati posao svima koji se bave turizmom", kaže Mrkaić Ateljevićeva.

Koliko je ova knjiga značajna za turističke radnike, govori  i pažnja koju je izazvala njena promocija u stručnim krugovima.

"Nakon promocije veći broj predstavnika iz sektora turizma poželio je da ima knjigu, jer je prepoznao da može doprinijeti njihovom istraživanju i boljem razumijevanju turističkog tržišta", dodaje ona.

Do sada su se za knjigu zainteresovali i predstavnici turističkih organizacija oko 40 lokalnih zajednica iz Republike Srpske, što je još jedan od pokazatelja koliko je uspjeha postigla ova studija.

Osvrćući se na turizam u Trebinju, Mrkaić Ateljevićeva navodi da je ova privredna grana u Trebinju na uzlaznoj putanji, odnosno u fazi razvoja, tako da je njoj kao profesoru iz ove oblasti nekako bilo i prirodno da se time bavi sa naučnoistraživačkog aspekta.

"Trebinje galopirajućim koracima pretenduje da postane ozbiljna turistička destinacija i na dobrom smo putu da se uzdignemo na turističkom tržištu, što već uveliko i činimo, jer imamo veliki broj kulturnih sadržaja, što je jako bitno, jer kroz kulturni identitet njegujemo tradiciju, običaje, norme, gastro i eno ponudu podneblja, a ljudi koji su za to odgovorni u našem gradu rade veoma dobar posao", kaže Mrkaić Ateljevićeva.

Knjiga će svim zainteresovanima biti dostupna preko interneta, odnosno preko platforme "Research Gate", a može se naručiti i direktno od autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije